Confidenţialitate

A murit Fidel Castro, fostul președinte al Cubei

Televiziunea de stat din Cuba anunță moartea fostului președinte Fidel Castro. El s-a aflat la conducerea Cubei din 1976 până în 2008, când locul în fruntea țării i-a revenit fratelui său.

Fidel Castro avea 90 de ani.

Supus unei intervenții chirurgicale în 2006, Fidel Castro i-a delegat atunci – cu titlu de interimat – atribuțiile de președinte fratelui său, Raul Castro (care a preluat funcția deplin din 2008).

Numit „părintele revoluției cubaneze”, Raul Castro a participat la transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A condus Partidul Comunist Cubanez încă de la înființarea sa, în 1965.

A fost premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului de Stat și Consiliului Miniștrilor.

Susținătorii săi spun că a „redat țara cubanezilor”, dar criticii amintesc de regimul de represiune și de distrugerea opoziției.

Fidel Castro rămâne în istorie ca unul dintre cei mai „vânați” oameni: a fost vizat de numeroase atentate – toate au eșuat.

Fidel Castro este trecut și în Cartea Recordurilor, cu cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și jumătate. Dar, cel mai lung discurs din Cuba ținut de fostul președinte a durat 7 ore și 10 minute.

FOTO: Rob Crandall / Shutterstock.com

X