Confidenţialitate

In memoriam Cristian Țopescu

A încetat din viață îndrăgitul comentator  sportiv Cristian Ţopescu. El era internat pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Elias.

Cristian Țopescu a fost adus de urgenţă la spital, în urmă cu o săptămână, în urma unor complicaţii cauzate de diabet. El suferea şi de alte afecţiuni cronice.

Cristian Țopescu avea 81 de ani. Cu vocea sa inconfundabilă, Cristian Țopescu a comentat peste 5000 de transmisiuni live, 13 ediţii ale Jocurilor Olimpice, dar şi sute de campionate mondiale şi europene.

Cristian Țopescu spunea că este legat în sens profesional de Nadia Comăneci prin faptul că el a fost cel care a comentat „acea noapte magica din 1976, cand computerul olimpic de la Monreal, conceput pentru afisarea a trei cifre, a fost „dat peste cap” de nota maxima, 10.00, primita pentru prima data de o gimnasta.”

Fostul comentator Cristian Ţopescu a fost premiat pentru întreaga carieră şi a fost declarat cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.

A fost distins cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic “Colanul de Aur” (1998 şi 2017), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru “Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv. La 25 octombrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, decoraţia regală “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

La 22 martie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, iar o zi mai târziu, la 23 martie 2017, a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.

După cariera de comentator sportiv, Cristian Țopescu a ales cariera de politician si a fost senator de Bucureşti, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008.

Repere în cariera lui Cristian Țopescu