80 de ani de la naşterea lui Elvis Presley

Elvis Presley s-a născut pe 8 ianuarie 1935 şi a fost găsit mort în locuinţa sa din Memphis pe 16 august 1977.

Pe 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi, într-o casa modestă, se năştea Elvis Aaron Presley.

Elvis a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeaşi zonă a oraşului. Deşi trăiau în condiţii grele, Vernon şi Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare tânărului.

În Tupelo, Elvis are şi primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreuna cu familia, muzica şi predicile înrădăcinându-se adânc în modul său de a gândi.

Tot în oraşul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii de culoare, care vor avea o importantă influenţă asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta alături de întreaga familie.

Prima apariţie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show.

Câştigă premiul al doilea care consta în 5 dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului.

La vârsta de 10 ani, Elvis primeşte în dar prima lui chitară. Părinţii neputându-şi permite bicicleta mult dorită de fiu, găsesc un înlocuitor care avea să-i schimbe viaţa lui Elvis Aaron Presley.

În 1948, cu ocazia serbării de final a anului şcolar, micul Elvis cântă piesa ‘Leaf on a Tree’ (O frunză într-un copac).

Nu după mult timp se mută în nordul oraşului Memphis, în încercarea părinţilor săi de a-şi croi o viaţă mai bună.

Aici munceşte în diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, în paralel urmând liceul şi continuând să cânte la chitară.

Îşi lasă părul şi perciunii să crească, ceea ce îl face să se distingă de ceilalţi adolescenţi. Participă la un concurs de talente, unde, cântând la chitară într-un stil considerat dur şi agresiv, primeşte mai multe aplauze decât toţi ceilalţi, câştigând premiul întâi.

După absolvirea liceului, munceşte în diferite fabrici din oraş, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio).

Elvis Aaron Presley se pregăteşte să-şi demonstreze talentul în faţa întregii lumi.

În 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service, contra sumei de patru dolari. Acesta conţine douar două piese şi este făcut cadou mamei sale.

La începutul anului 1954 înregistrează un al doilea demo la acelaşi studio, iar în vară, la sugestia patronului (Marion Keisker) înregistrează o serie de cinci single-uri printre care şi celebrul ‘That’s All Right’ alături de Scotty Moore (chitară) şi Bill Black (bas).

Alături de aceştia obţine contracte în mici cluburi din Sud începând totodată să lucreze şi la Crown Electric.

După ce este respins la preselecţia pentru Grand Ole Opry, fiind îndrumat de organizatori să se întoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de un post de radio (KWKH Radio).

Aici îl întâlneşte pe Tom Parker, promotor şi manager cu care în 1955 va semna un contract.

În noiembrie 1955, Elvis semnează un contract cu RCA Records, Thomas Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor facute la Sun Studio de către interpret contra sumei de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Era o sumă impresionantă pentru acele vemuri, dar investiţia avea să fie una mai profitabilă decât şi-ar fi putu imagina oricine.

Cele cinci single-uri înregistrate cu un an înainte au fost relansate de catre RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou artist.

Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participă la o sesiune de înregistrari în studioul RCA din Nashville alături de grupul Jordanaires. Acesta este momentul când înregistrează şi ‘Heartbreak Hotel’.

Single-ul se vinde în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei săptămâni. Devine primul single al lui Elvis Presley ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

Istoria Elvis Presley ajunge acum la un moment important al carierei sale.

28 ianuarie 1956 marchează prima apariţie într-o emisiune de televiziune, Stage Show la CBS.

Tot în acest an îi apare şi primul album, intitulat chiar ‘Elvis Presley’ . A ajuns rapid pe prima pozitie în Billboard 200 şi a rămas acolo timp de zece săptămâni.

Semnează un contract pe 7 ani cu Paramount Pictures, continuă să concerteze în toata America, lansează single dupa single şi semnează un contract pentru o serie de trei apariţii la Ed Sullivan Show contra sumei record de 50.000 de dolari.

Pe 26 septembrie 1956 este proclamată Ziua Elvis Presley în orasul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film – ‘Love Me Tender’.

Pelicula are un succes imens iar Elvis primeşte recenzii favorabile din partea criticilor.

A fost un an extraordinar pentru copilul minune al Americii, vânzările de pe urma lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari.

Începutul anului 1957 îl găseşte pe Elvis lucrând la al doilea său film – ‘Loving You’. În martie cumpără Graceland, atât pentru el cât şi pentru familia sa iar în mai începe lucrul la filmul ‘Jailhouse Rock’.

Totodată cântă pentru prima data în Canada şi Hawaii, filmează ‘King Creole’, la începutul anului 1958, apoi este recrutat în armata Statelor Unite ale Americii pentru satisfacerea stagiului militar.

Pe 14 august 1958, Gladys Presley, mama artistului, moare de hepatită, la doar 46 de ani.

Elvis rămâne profund îndurerat. În noiembrie 1959 o cunoaşte pe Priscilla, fată vitregă a căpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base unde Elvis fusese repartizat.

Aceasta, în vârstă de 14 ani şi jumătate îi va deveni mai târziu soţie.

La începutul lui martie 1960 este lăsat la vatră şi începe să lucreze la noul album, intitulat ‘Elvis is Back’ (Elvis s-a întors).

Începe filmările la ‘GI Blues’ iar mai târziu la ‘Flaming Star’ şi ‘Wild in the Country’.

Actorul Elvis are din ce în ce mai mult de lucru.

În 1961 filmează Blue Hawaii,în 1962 ‘Follow that Dream’ şi ‘Kid Gallahad’, ‘Girls! Girls! Girls!’ , iar în 1963 ‘It Happened at the World’s Fair’.

În paralel cu lansarea unor noi filme, din 61 până în 1963 Elvis continuă să lanseze single-uri şi albume ce ating primele zece poziţii în topul Billboard.

Pe 1 mai 1967 Elvis se căsătoreste cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naşte Lisa Marie Presley, singurul lor copil.

Totuşi, la sfârşitul anului 1968, revine în Memphis unde înregistrează două albume extraordinare – ‘From Elvis in Memphis’ şi ‘From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis’.

Acestea vor conţine şi hiturile ‘In the Ghetto’, ‘Suspicious Minds’, ‘Don’t Cry Daddy’ şi ‘Kentucky Rain’.

În martie 1969, Presley se reîntoarce pe platourile de filmare pentru ceea ce va fi ultimul său film – ‘It is a Change Of Habit’.

În august 1969, Elvis Aaron Presley susţine în Las Vegas o serie de spectacole ce vor stabili un nou record în ceea ce priveşte audienţa.

La sfârşitul anului 1969 este lansat single-ul ‘Suspicious Minds’ care devine primul lui single ce ajunge pe locul întâi în topul Billboard, după succesul înregistrat de la ‘Good Luck Charm’ în 1962.

În februarie 1970 înregistrează un album live în Las Vegas ce poartă numele ‘On Stage’. În noiembrie acelaşi an apare documentarul ‘That’s The Way It Is’ ce are un mare succes atât printre fani, cât, suprinzător, şi printre critici.

Urmează şapte ani plini, în care viaţa lui Elvis este un şir nesfârşit de concerte şi turnee, apariţii la emisiuni de televiziune şi înregistrări de noi albume.

Singurul lucru notabil este divorţul de Priscilla în octombrie 1973, care s-a mutat după scurt timp din reşedinţa de la Graceland împreună cu fica lor Lisa Marie.

Dar succesul are un preţ mare.

Stresul turneelor şi lipsa de odihnă încep să-si spuna cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări.

Începe să ia diverse pastile energizante şi tot felul de alte droguri.

Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregăteşte ultimele detalii în legatura cu spectacolul ce avea să-l susţină în Portland a doua zi şi apoi se retrage pentru a se odihni.

Ceea ce a urmat şochează lumea întreagă.

Elvis este găsit mort a doua zi dimineaţa, cauza decesului fiind un infarct miocardic.

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii şi a celor din jurul său.

31 de filme şi 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi nenumărate concerte – acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriză o carieră fantastică.

Elvis a avut o influenţă extraordinară asupra muzicii. După moartea lui pe 16 august 1977, numele său a continuat să domine scena muzicală. Supranumit Regle Muzicii Rock’n’Roll, Elvis Presley a continuat să existe prin ceea ce a creat în timpul vieţii.

Postmortem, în 1984, i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viaţă a blues-ului prin muzica sa.

În 1986 a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame.

În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale.

În 1992, Serviciul Poştal American a anunţat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poştal comemorativ care îl infăţişează pe Regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăret de la mijlocul anilor 1950.

Primul job al lui Elvis Presley a fost acela de plasator în Loew’s State Theater. După terminarea liceului s-a angajat ca şofer de tir. Decizia din 1953 de a intra în studio pentru a înregistra un demo i-a schimbat însă destinul, într-un mod imprevizibil.

Moartea lui Elvis Presley nu a dus la dispariţia lui din viaţa muzicală internaţională şi nici nu i-a redus numărul de fani.

În 1997, cu ajutorul tehnologiei, s-a pus în scena un concert Elvis în Memphis, la Mid-South Colloseum.

Holograma lui Elvis a fost acompaniată de peste 30 dintre foştii săi colegi de turnee şi de Orchestra Simfonică din Memphis.

Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu şi în Europa.

În luna noiebrie 2010 se va lansa albumul ‘Viva Elvis’ care va conţine mai multe piese reeditate ale regelui muzicii rock. Piesele de pe ‘Viva Elvis’ vor fi reeditate astfel încât cei care vor asculta albumul să aibă senzaţia că ascultă un concert live Elvis. ‘Burning Love’, ‘Suspicious Minds’, ‘Blue Suede Shoes’ şi ‘It’s Now Or Never’ se află printre piesele remasterizate

Este interesant de urmărit şi şirul afacerilor care s-au dezvoltat pornind de la numele Elvis Presley.

Chiar şi după moartea sa, Elvis se află în topul celebrităţilor cu cele mai mari câştiguri, alcătuit de revista Forbes.

În 2009, de exemplu, 55 de milioane de dolari s-au strâns în conturile companiei Elvis Presley Enterprises.

Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul ‘How Great Thou Art’ – 1967, albumul ‘He Touched Me’ – 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului ‘How Great Thou Art’ – 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea Camereie de Comerţ a Statelor Unite ale Americii, în 1971, a titlului de ‘Unul dintre cei zece cei mai merituoşi tineri ai naţiunii’. Acestea sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Pe lângă muzică şi actorie, Elvis a avut câteva obiceiuri care pot fi considerate excentrice. Dăruia Cadillac-uri, bani şi bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puţin ştiut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreţine pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar şi oameni străini, plătindu-le facturile şi datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreţinându-le familiile.

Mulţi ani de zile acesta a dăruit mai mult de 1.000 de dolari pe an fiecăruia dintre chitariştii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă şi în zilele noastre prin intermediul Fundaţiei Caritabile Elvis Presley.