Confidenţialitate

8 lideri mondiali solicită acces egal la vaccinul anti-COVID

Premierul Canadei, Justin Trudeau, președintele Coreei de Sud, prim-miniștrii din Spania și Suedia și alți 4 lideri de stat și de guvern au semnat o scrisoare deschisă prin care cer comunității internaționale să garanteze un acces egal pentru toate națiunile la vaccinurile anti-COVID. Ei amintesc că, în prezent, se lucrează la aproape 200 de astfel de vaccinuri.

“Niciunul dintre noi nu este în siguranță până când nu vom fi toți în siguranță”, scriu semnatarii scrisorii care îl citează pe secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres.

Președinți și prim-miniștri din Canada, Noua Zeelandă, Suedia, Spania, Tunisia, Africa de Sud, Etiopia și Coreea de Sud amintesc că omenirea se află în toiul celei mai mortale pandemii din secolul XXI, iar imunizarea populației este cea mai bună soluție pentru a pune capăt valului de îmbolnăviri și decese. Dar acest lucru se va întâmpla numai dacă toate țările au acces la vaccin.

Ei spun că din cele 200 de vaccinuri aflate în prezent, în diverse faze de testare, există speranța ca în curând unul sau mai multe să se dovedească eficiente și sigure. Cu toate acestea, nu va fi posibilă, de la bun început, fabricarea suficientă de doze pentru a acoperi toată populația globului.

De aceea, cei 8 lideri de stat și de guvern fac apel la Organizația Mondială a Sănătății și la omologii lor din alte țări să contribuie la distribuirea echitabilă a viitorului vaccin. Ei recomandă să fie stabilite din timp reguli transparente și criteriile pe baza cărora va fi distribuit vaccinul.

Semnatorii scrisorii publicate de Washington Post:

Justin Trudeau, premierul Canadei

Sahle-Work Zewde, președintele Etiopiei

Moon Jae-in, președintele Republicii Coreea de Sud

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud

Pedro Sánchez Pérez-Castejón, prim-ministrul Spaniei

Stefan Lofven, prim-ministrul Suediei

Elyes Fakhfakh, prim-ministrul Tunisiei