Confidenţialitate

530 de milioane de euro pentru noul sarcofag de la Cernobîl

Lucrările de asamblare a unui nou sarcofag la centrala Cernobîl (New Safe Confinement – NSC), menit să reducă ameninţarea radioactivităţii, au fost începute pe 26 aprilie 2012. Simbolic, pentru începerea lucrărilor a fost aleasă data la care s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară din istorie.

Consorţiul Novarka, format de societăţile franceze Bouygues şi Vinci, au câştigat în 2007 o licitaţie pentru construirea noului sarcofag etanş. Acesta este asamblat pe un teren adiacent reactorului, iar ulterior va fi instalat deasupra vechii şape de ciment.

Construcţia noului sarcofag la reactorul IV de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl are o înălţime de 108 metri şi o masă de 20.000 de tone. Iniţial, ea ar fi trebuit finalizată până la jumătatea anului 2015, însă problemele de finanţare au dus la o amânare până în 2017 a termenului.

Anul trecut, s-a anunţat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) contribuie cu 350 de milioane de euro pentru construirea noului sarcofag la reactorul IV de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Restul fondurilor, până la 530 de milioane de euro, sunt oferite de ţările membre G7 şi Uniunea Europeană.

Cum arată proiectul New Safe Confinement – NSC

Costul total al operaţiunilor de “sigilare” a reactorului IV de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl este estimat la 1,5 miliarde de euro.