Confidenţialitate

Zeci de soldați azeri, uciși de forțele armene

Premierul armean susține că armata azeră a ucis 49 de soldați ai țării sale noile ostilități militare izbucnite la frontieră.

Marți dimineață, miniștrii Apărării din Armenia și Rusia au discutat despre situația de la granița comună, a anunțat oficialul de la Erevan.

Un armistițiu convenit a durat doar un sfert de oră. Conflictul a dus la reacții internaționale ample. SUA cer incetarea imediată a focurilor.

Luptele au început noaptea trecută cu atacuri intense de artilerie. La miezul noptii, forțele azere au atacat trupele Armeniei în trei locații, de-a lungul graniței, potrivit Deutsche Welle.

Azerbaidjanul susține că a răspuns astfel concentrării de capabilități operate de Armenia de-a lungul graniței. Apoi, Armenia a atacat ca răspuns și acuză că cel puțin 49 dintre militarii săi au fost uciși.

Luptele au avut loc în regiunea Nagorno-Karabakh, zonă din Azerbaidjan în care etnicii armeni și-au declarat independența la începutul anilor ’90. Apoi, după conflictul din 2020, Rusia a trimis mii de soldați în zonă, așa zise forțe de menținere a păcii.

Marți dimineață, secretarul american al Apărării, Antony Blinken, a cerut încetarea imediată a ostilităților, adăugând că Statele Unite sunt extrem de îngrijorate de ce se întâmplă la granița dintre Azerbaijan și Armenia.

Ambasadorul american la OSCE a precizat că deja sunt pagube în randul civililor din Armenia. Premierul Armeniei a anunțat că i-a sunat pe președinții Franței și Rusiei și pe secretarul american Antony Blinken.

Rusia a cerut și ea oprirea luptelor. Turcia, un susținător al Azerbaidjan, a acuzat Armenia că este autorul unor provocări.

Citește și: Armata rusă a părăsit aproape întreaga regiune Harkov. „O înfrângere operațională majoră”, anunță Institutul American pentru Studiul Războiului

Foto: Shutterstock