Confidenţialitate

Grecia: Plan de urgență pentru evitarea falimentului

 

Europenii au decis un plan de urgență pentru a evita o panică bancară în Grecia, dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii săi până la finalul acestei săptămâni.

Planul urmărește controlul fluxurilor de capital, astfel ca banii să nu iasa din zona Greciei, afirmă presa germană.

Dacă negocierile Greciei cu creditorii eșusează, este posibil ca mai multe bănci elene să se închidă pentru o scurtă perioadă.

Planul ar urma să limiteze scurgerea de capital, afirmă ziarul german Suddeutche Zeitung. Totuși, aceste măsuri vor trebui aprobate de Parlametul grec.

Practic, dacă negocierile Greciei cu creditorii eșuează, tranzacțiile bancare vor fi limitate. Astfel, retragerile de la bancomate ar putea fi limitate, la fel și plățile electronice făcute din Grecia sau din afara țării.

După eșecul negocierilor de ieri, pozițiile Greciei si ale creditorilor au rămas identice. Atena are de achitat aproape 1,6 miliarde de euro până la finalul acestei luni. În caz contrar, țara va intra în faliment.

Cererea instituțiilor europene de tăiere a pensiilor și creșterea TVA este pusă pe seama oportunismului politic de premierul grec, acesta declarănd că populația va aștepta până când europenii vor veni cu propuneri realiste.

Premierul Alexis Tsipras va pleca joi în vizită în Rusia, chiar în ziua în care miniștrii de finanțe din zona euro se întâlnesc pentru a evalua poziția Greciei. El va rămâne acolo până sâmbătă pentru a participa la un forum economic și a discuta cu președintele rus, Vladimir Putin.

Oficiali europeni au decalrat că fără propuneri concrete din partea Greciei la întâlnirea de joi, sesiunea Eurogrupului va deveni foarte dificilă și cel mai probabil grecilor li se va da un ultimatum.