Confidenţialitate

44 de infecții cu varianta Delta, în România

Până în prezent, în România au fost diagnosticate 44 de cazuri COVID19, cu tulpina DELTA, cea indiană.

Președintele campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, crede că această tulpină de SARS COV 2, cea mai contagioasă de până acum, poate deveni dominantă și la noi, la toamnă, așa cum s-a întâmplat deja în Marea Britanie și în alte țări.

În ultima săptămână, în Europa, s-a dublat numărul persoanelor care s-au infectat varianta Delta a coronavirusului. El a menționat că această variantă nu e încă dominantă la nivel european și că e un moment bun pentru ca tot mai multe persoane să profite de perioada verii și să se vaccineze.

Potrivit lui valeriu Gheorghiță, până la finalul lui august, 90% dintre cazurile COVID din Europa vor fi  cu varianta Delta.

Un caz de infecție cu tulpina indiană Delta poate genera 6-7 noi cazuri de boală, în timp ce tulpina britanică generează 3-4 cazuri, mai spune Gheorghiță.

În primul rând sunt lucruri care țin de contagiozitate și de infecțiozitate. Sunt cât se poate de clare datele care arată o capacitate crescută de transmitere a variantei Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor față de variantele precedente este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 noi cazuri de boală. Un caz pozitiv cu tulpina britanică, dominantă în acest moment, poate să genereze alte 3-4 cazuri, în timp ce infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera două noi cazuri.”

O altă particularitate a tulpinii Delta, spune Valeriu Gheorghiță, este “capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în special în cazul persoanelor care au trecut prin boală cu altă variantă de tulpină. În circa 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin boală cu altă variantă, în special cu tulpina inițială, din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate de riscul unei noi infectări“.

Practic, “trecerea prin boală nu ne protejează suficient de bine față de riscul infectării cu această tulpină“, subliniază Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește imunitatea dată de vaccin, “activitatea anticorpilor post-vaccinare, în mod deosebit cu vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager, este redusă de 3 ori comparativ cu tulpina inițială din Wuhan. Însă anticorpii după trecerea prin boală au o activitate de cel puțin 5,5 ori mai redusă”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ca atare, beneficiile pe care le obținem prin vaccinare sunt mult mai mari și datele recente arată că în cazul persoanelor care nu sunt cu condiții de imunodepresie sau care nu se află sub tratamente care scad răspunsul imun, este foarte posibil ca protecția oferită după schema completă să fie de lungă durată, de ani de zile. Toate aceste lucruri ne dau o perspectivă foarte bună în ceea ce privește controlul pandemiei pe termen lung“, a subliniat Valeriu Gheorghiță.