40 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii – VIDEO

Astăzi se împlinesc 40 de ani de la momentul în care Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria olimpică a gimnasticii, la Jocurile Olimpice de Vară din 1976, de la Montréal, după prestaţia perfectă de la paralele.

Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Nadia Comăneci, o gimnastă de 14 ani a reuşit să-şi învingă emoţiile şi să fie perfectă.

Campioana româncă şi-a făcut exerciţiul perfect, iar sala a răsplătit-o cu aplauze.

nadia comaneci  (3)

Apoi, s-a retras lângă antrenorii şi colegele ei, în timp ce toţi aşteptau nota. Pe tabela electronică a apărut 1.00, spre uimirea tuturor.  Béla Károlyi, antrenorul Nadiei, s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii.

Un membru suedez al juriului, i-a arătat antrenorului cele zece degete ale mâinilor. În acel moment, crainicul anunţa că, pentru prima dată în istoria Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota 10.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS