4 iulie, americanii îşi sărbătoresc azi Ziua Naţională

Americanii sărbătoresc azi Ziua Naţională. Sărbătoarea comemorează declararea independenţei faţă de Imperiul Britanic, în 1776.

Pe data de 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze şi-au proclamat independenţa, Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al SUA, redactând „Declaraţia de Independenţă” care a fost adoptată de Congresul american.

Prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783 s-a recunoscut  independenţa Statelor Unite, iar în anul 1787 a fost adoptată Constituţia SUA, în vigoare şi astăzi, care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal şi a introdus sistemul prezidenţial de guvernământ.

Preşedintele Barack Obama şi soţia sa organizează la Casa Albă o petrecere pentru militari şi familiile lor.

În toată ţara au loc petreceri, focuri de artificii, meciuri de baseball şi tradiţionalele concursuri de mâncat hotdog.

4 iulie shutterstock (5)

Data de 4 iulie a devenit Ziua Națională a SUA începând cu anul 1941, în timpul mandatului președintelui Franklin Delano Roosvelt.

4 iulie shutterstock (3)

Ziua Statelor Unite a fost sărbătorită cu trei zile mai devreme în România. Ambasada Americii a organizat vineri o recepţie la care au fost invitaţi cei mai importanţi oficiali români, printre care preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.  Recepţia de 4 iulie, oferită vineri seara de Ambasada SUA la Bucureşti, a marcat sărbătorirea a 240 de ani de independenţă, dar şi celebrarea parteneriatului româno-american.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS