29 martie 2017, ziua în care s-a dat oficial startul pentru Brexit

Marea Britanie și Uniunea Europeană au dat oficial startul pentru Brexit. Scrisoarea prin care Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona a ajuns la Bruxelles.

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Sir Tim Barrow, i-a înmânat, miercuri după-amiază, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea semnată marți seară de Theresa May, premierul Marii Britanii.

În momentul în care Donald Tusk a acceptat scrisoarea, procesul Brexit a fost lansat oficial.

Preşedintele Consiliului European a confirmat pe TwitterMarea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la nouă luni după referendumul din 23 iunie.

Donald Tusk a publicat şi o fotografie cu momentul în care a primit scrisoarea semnată de premierul britanic Theresa May.

Consiliul European urmează acum să trimită scrisoarea tuturor statelor membre. De asemenea, Donald Tusk va pune în circulaţie propuneri pentru linii de negociere, în termen de 48 de ore de la declanşarea Brexit.

În următoarele săptămâni, experţi din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfecţiona până la summitul de la sfârşitul lunii aprilie.

Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte, Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis şi secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit.

În tabăra UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier şi de Didier Seeuws, un diplomat belgian, care lucrează în Consiliul European.

Negocierile vor dura doi ani, iar acordul Brexit va trebui să fie aprobat de majoritatea calificată a statelor membre. Nu este nevoie de un vot în unanimitate.

Pe de altă parte, Parlamentul European are dreptul să blocheze acordul, dacă nu este de acord cu prevederile sale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS