24 MARTIE – Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

În fiecare an, 24 martie este marcată drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală infecțioasă, provocată de bacteria numită bacilul Koch care infectează frecvent plămânii. În formele mai rare, poate afecta și alte părți ale organismului precum oasele, rinichii sau sistemul nervos.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, de la o persoană bolnavă prin intermediul picăturilor de salivă eliminate prin strănut sau tuse. Oricine se poate infecta dacă inspiră microbii din aer. Bacteriile pot rămâne într-un stadiu inactiv o perioadă lungă de timp și repornesc infecția atunci când organismul este slăbit. Aproximativ o treime din populația are o infecție TBC latentă, adică nu prezintă boala și nu o transmit. Riscul unei persoane infectată este de 10% de a dezvolta tuberculoză, mai vulnerabili fiind cei cu imunitatea scăzută: diabeticii, fumătorii sau cei infectați cu HIV.
Simptomele tuberculozei constau în tusea cu expectorație care durează mai mult de 3 săptămâni, tusea cu sânge care este eventual însoțită de dureri în piept. Apar scăderea marcată în greutate, oboseala și transpirațiile nocturne. Aceste simptome se instalează lent, timp în care persoana bolnavă este contagioasă pentru cei din jur.
Tratamentul tuberculozei se face cu antibiotice prescrise numai de medic. Există forme rezistente la terapie, frecvent întâlnite în țara noastră, mai ales atunci când pacientul nu face tratamentul complet și îl întrerupe mai devreme.
Tuberculoza este o boală care se vindecă numai în condițiile în care se urmează cu strictețe tratamentul medicamentos.