20 milioane de euro, din banii bucureștenilor, se scurg anual în pământ

În Bucureşti, în fiecare zi, 1.000 de tone de apă se pierd din cauza avariilor la rețeaua de distribuție a agentului termic administrată de RADET – asta înseamnă 20 milioane euro pe an, bani care le sunt imputați bucureștenilor.

În fiecare an, în rețeaua de distributie a energiei termice se înregistrează peste 4.000 de avarii, iar circa 85% din retea nu este modernizata, potrivit unui studiu publicat de Primaria Capitalei in 2014.

„Din cauza avariilor în sistemul de distribuție a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apă. Asta înseamnă 20 milioane de euro pe an, care se duc în pământ”, spune viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.

“Vorbim de pierderi de apă care depășesc 30% din ce pleacă de la producător. Toate aceste pierderi care apar pe traseu sunt incluse în tariful final achitat de bucureșteni”, declara în urmă cu două săptămâni, președintele CA RADET, Gabriel Dumitrașcu.

Situația se anunță și mai gravă în următoarele luni. Potrivit reprezentanților noului Consiliu de Administrație al RADET, numit interimar în februarie 2015, dacă regia nu va primi în această vară minim 10 milioane lei/lună de la Primărie pentru reparații, la iarnă, zone întregi din Capitală ar putea rămâne fără apă caldă și căldură.

RADET înregistrează datorii de 3,8 miliarde lei către furnizori, din care 3,6 miliarde doar la ELCEN, producătorul de energie termică.

foto: b1.ro