Confidenţialitate

13 august, ziua internațională a stângacilor

Ziua internațională a persoanelor stângace este celebrată, în fiecare an, la 13 august.

Lateralitatea, tendința ființelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală de a utiliza predominant o parte sau alta a corpului, este responsabilă de preferinţa pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi.

Unele teorii susțin că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi și nu de genele moștenite de la părinți.

În trecut stigmatizaţi, stângacii reprezintă aproape 15% din populația mondială. Se estimează că proporţia este în continuă creștere.

Left Handers Day a fost marcată prima dată, în 1976, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la dificultățile și frustrările cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi.

În această zi, se organizează competiții sportive între dreptaci și stângaci, demonstrații ale abilităților sportive și artistice ale stângacilor, precum și evenimente unde dreptacii sunt îndemnați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege cum este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Printre cei mai cunoscuți stângaci se numără Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Charlie Chaplin, Ashley Tisdale, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Wolfgang Amadeus Mozart, Morgan Freeman, Tom Cruise, Amitabh Bachchan, Adam Brody, Steve Forbes, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Lisa Kudrow, Ricky Martin, Linkin Park, Nicole Kidman, Demi Moore, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Bill Clinton, Justin Bieber și Barack Obama.