Confidenţialitate

12 persoane, reținute în urma perchezițiilor la spitale din Brașov și Harghita | AUDIO

După cele 22 de percheziții de joi la spitale din Brașov și Harghita, firme și persoane fizice, procurorii antirocupție au reținut 12 persoane.

Surse judeciare au declarat pentru Europa FM că printre acestea se află și doi foști directori a două unități sanitare din cele două județe.

Procurorii anticorupție de la Brașov  au percheziționat, printre multe alte locații, Spitalele de Neurologie și de Boli Infecțioase din Brașov și cel Municipal din Odorheiu Secuiesc.

După audieri, care au avut loc până târziu, în noapte, anchetatorii vor cere mandate de arestare pentru o parte dintre cei suspectați de corupție, au precizat pentru Europa FM surse judiciare.

Sunt anchetați funcționari publici și oameni de afaceri suspectați de luare, respectiv dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

DNA precizează că cercetările vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

Din cercetări a reieșit că în urma acestor activități ilegale, unitățile sanitare au fost păgubite cu aproape 1.700.000 lei, iar sumele de bani date sau promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru