110 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia – VIDEO

Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara marchează 110 ani de la primul zbor al aviatorului bănăţean Traian Vuia prin difuzarea, pe monitoarele din aerogară, până la sfârşitul acestei luni, a unui film documentar despre viaţa acestuia, scrie News.ro

Potrivit unui comunicat de presă al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, instituţia va marca 110 ani de la primul zbor al inventatorului bănăţean prin promovarea acestuia în incinta aerogării.

„Cu această ocazie, vom difuza până la 31 martie pe monitoarele media un film de prezentare a vieţii lui („Traian Vuia (1872 – 1950) inventator şi om politic bănăţean” realizat de TVR Timişoara – 2014) subtitrat în limba engleză, astfel fiind accesibil şi pasagerilor străini care tranzitează AIT, acesta fiind un demers prin care ne-am propus să aducem în atenţia pasagerilor o parte din istoria aviaţiei române şi a personalităţii ştiinţifice şi politice a lui Traian Vuia”, scrie în comunicat.

De asemenea, macheta aeroplanului Vuia 1 realizată la scară 1:1 cu care bănăţeanul a reuşit performanţa şi monumentul bust al acestuia sunt amplasate în faţa aerogării.

„Din 6 februarie 2003 Aeroportul Timişoara şi-a regăsit identitatea spirituală în pionierul aviaţiei mondiale, remarcabilului inventator bănăţean Traian Vuia.  Sperăm că reuşim să îi facem cinste, prin rezultatele pe care le avem în prezent în aeroportul din capitala Banatului”, a declarat directorul Aeroportului Timişoara, Dan Idolu, potrivit comunicatului.

Traian Vuia s-a născut pe 17 august 1872 în Surducu Mic, judeţul Timiş, localitate care astăzi îi poartă numele.

Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia a reuşit performanţa de a se ridica de la sol cu un aparat mai greu decât aerul.

Aeroplanul Vuia a accelerat pe o distanţă de 50 de metri, s-a ridicat la o înălţime de un metru, a zburat 12 metri, după care paletele elicei s-au oprit, iar aparatul a aterizat lovindu-şi aripa de un copac.

Ambiţionat de reuşită, Vuia şi-a modificat uşor aparatul şi cinci luni mai târziu a reuşit să zboare ridicând aparatul la 2,5 metri de sol şi parcurgând în aer o distanţă de 25 de metri.