Viorica Dăncilă: „Vom face o nouă propunere de comisar european”

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni seara, că va face o nouă propunere din partea României pentru postul de comisar european.

Rovana Plumb a fost respinsă de către membrii comisiei juridice a Parlamentului European (JURI), pe motiv că s-ar afla în conflict de interese.

Premierul Dăncilă a spus că, din punct de vedere al legii române, Rovana Plumb nu se  află în această situație.

„Comisia JURI se află la originea unui conflict între legislația europeană și cea națională”, a declarat premierul.

Viorica Dăncilă nu a explicat pe cine va numi în locul eurodeputatei Plumb și a dat de înțeles că nu se va consulta cu președintele Iohannis înainte să facă o nouă nominalizare.

„Noi vom face o nouă propunere de comisar european.

Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același “de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari, conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția”, a declarat Viorica Dăncilă la sediul PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ursula von der Leyen, preşedinta desemnată a Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate.

Ea a avertizat că, în caz contrar, ar putea solicita alte propuneri.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sugerat deja că îl va desemna pe Olivér Várhelyi, actualul reprezentant permanent la Uniunea Europeană.

El îl va înlocui pe fostul ministru al Justiţiei Laszlo Trocsanyi, respins și el de Comisia pentru Afaceri Judiciare a Parlamentului European din cauza suspiciunilor privind conflictul de interese.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS