Video Radio, prima ediție post-Colectiv: cît de sigure sunt sălile de cinema?

În prima ediție a emisiunii Video Radio de după incendiul din clubul Colectiv, Europa FM reia discuția despre starea sălilor de cinema din România.

Cele întîmplate pe 30 octombrie au reactivat temerile referitoare la pericolele pe care le-ar reprezenta clădirile (în majoritate vechi și prost întreținute) în care funcționează cele cîteva zeci de săli de proiecție administrate de Regia Autonomă de Distribuire și Exploatare a Filmelor (RADEF).

Spre sfîrșitul lui Inglorious Basterds, Quentin Tarantino dă foc unui cinematograf – în sală se află toată conducerea celui de-al Treilea Reich, cu Hitler moț, în balcon.

Iar liderii naziști ard ca șobolanii, pînă la unul. E o scenă grozavă, dar de vinerea trecută n-o mai putem vedea cu aceiași ochi.

Filme pe peliculă de celuloid se difuzează arareori acum – aceasta lua foc instantaneu -, dar cît de sigure sunt puținele săli rămase în administrarea statului român?

Pompierii au luat la verificat sălile Regiei Autonome de Distribuire a Filmelor, iar unele dintre ele și-au suspendat programul normal. Am stat de vorbă cu Maria Bicfalvi, lider de sindicat Româniafilm.

Domnia-sa lucrează la cinematograful bucureștean Patria.

(FOTO: blogul nowandthen.ro – cinematograful bucureștean Scala în zilele noastre și în perioada interbelică)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Bulină roșie, dar aviz de la pompieri, deci: iată starea unuia dintre cele mai mari cinematografe din România.

Precum la Patria, la fel și la nenumărate alte clădiri.

Iar în cazul Bucureștiului, lucrurile sunt de-a dreptul dramatice: acelea care există sunt ori foarte degradate, ori sluțite cu cearșafuri publicitare.

Culmea, cele mai multe clădiri sunt extrem de bine proiectate, după cum a spus la Europa FM Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS