Corneliu Porumboiu: „Mă interesează ce vreau să spun – după aceea vine forma” – VIDEO

„Un glob cu dinamită aruncat drept în mijlocul Noului Val, La Gomera aduce un vînt al schimbării în cinemaul românesc”.

Așa scria criticul de film Flavia Dima în vară, la TIFF, la avanpremiera națională a celui mai recent film al lui Corneliu Porumboiu.

”La Gomera” fusese lansat la Cannes, în competiția oficială.

Între timp, ”La Gomera” a devenit propunerea României la Oscaruri și intră săptămîna asta în cinematografele de la noi.

Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici.

Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.

Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Julieta Szonyi, István Téglás și George Piştereanu.

„În urmă cu cîțiva ani am urmărit un documentar despre „El Silbo”.

Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a motivat să scriu această poveste”, declară regizorul.

Corneliu Porumboiu a fost invitatul lui Filip Standavid pentru un interviu difuzat în Clubul de Seară:

”La Gomera” se numără şi între „cele mai captivante 29 de noi lungmetraje noi selectate în New York Film Festival (NYFF), alături de lungmetraje semnate de Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Edward Norton și Arnaud Desplechin.

La cea de-a 57-a ediţie a NYFF, Corneliu Porumboiu va fi prezent pe 6 şi 7 octombrie, la Alice Tully Hall, respectiv Walter Reade Theater, pentru a răspunde întrebărilor publicului după proiecţiile filmului.

Lungmetrajul va fi prezentat şi la BFI London Film Festival, care va avea loc între 2 şi 13 octombrie.

Aici, La Gomera a fost inclus în secţiunea „Films in Thrill” şi va beneficia de două proiecţii, pe 9 şi 10 octombrie, la Curzon Mayfair Cinema, respectiv BFI Southbank.

Filmul este distribuit de Ro Image şi 42 KM FILM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS