Victor Ponta: “nu știam că pentru spionarea unei iubite poți fi arestat”

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, e așteptat să ofere luni primele explicații publice în scandalul juridico-sexual izbucnit vineri în oraș.

Vicepreședintele PSD a revenit acasă sîmbătă, pentru că Tribunalul București a respins cererea de arestare preventivă depusă de DNA pe numele său.

Procurorii anticorupție pot să conteste la Curtea de Apel București hotărîrea grație căreia Gheorghe Nichita va fi anchetat în libertate, sub control judiciar.

În libertate vor fi cercetați și comandantul Poliției Locale și unul dintre șefii de serviciu din instituție. Procurorii spun că primarul și-ar fi creat un serviciu secret personal și că Poliția Locală urmărea mai multe persoane – printre ele, pe amanta primarului, pe care acesta o bănuia că îl înșală.

În vîrstă de 59 de ani, Gheorghe Nichita i-ar fi făcut cadou tinerei de 33, angajată și ea la Primărie, un telefon cu o aplicație de tip ”spy”. Așa ar fi aflat tot ceea ce făcea femeia. De altfel, chiar ea l-ar fi denunțat la Direcția Anticorupție.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Întrebat, într-un interviu televizat, despre cele întîmplate colegului său, premierul Ponta a spus că rezoluția PSD privind retragerea funcției din partid în cazul unei persoane cercetate de justiție se aplică tuturor.

Premierul a dat însă de înțeles că acțiunile DNA n-ar fi întrutotul justificate: “După spionarea unei iubite, nu știam că pentru asta ești arestat preventiv. Ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce ?”, a afirmat Victor Ponta.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pe de altă parte, în referatul procurorilor anticorupție se mai afirmă că Gheorghe Nichita ar fi cerut informații și despre un om de afaceri britanic. “Mă interesează toată viața lui”, ar fi spus primarul Iașiului într-una dintre conversațiile interceptate de anchetatori. Verificările ar fi avut loc la Cluj.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Controverse

Unul dintre cei mai vizibili și mai influenți lideri ai partidului de guvernămînt, Gheorghe Nichita a fost implicat în mai multe scandaluri în cei 12 ani de cînd conduce Iașiul.

Membru al defunctului PD din 1995 pînă în 2000, Gheorghe Nichita a candidat pentru prima dată la Primărie pe listele acelui partid: fost director al Regiei Locale de Apă, el a obținut 3,3% din voturi.

La scurt timp după eșecul electoral s-a înscris în PSD, împreună cu alți 125 de colegi. Consilier local pînă în 2003, a fost ales de către colegii din instituție primar interimar după ce Constantin Simirad a fost trimis ambasador în Cuba.

La scrutinul din 2004, Gheorghe Nichita a obținut mandatul de primar în cel de-al doilea tur de scrutin. Au urmat alte victorii la urne, în 2008 și în 2012. De-a lungul timpului, primarul a avut o relație foarte bună cu fostul fruntaș PNL Relu Fenechiu, aflat în prezent la închisoare. Legături strînse a păstrat și cu foști reprezentanți ai PDL, Dan Cîrlan şi Gabriel Surdu.

Primul a fost desemnat anul trecut prefect de Iaşi, în timp ce Gabriel Surdu este acum viceprimar.

În acest mandat, primarul Iaşiului a fost criticat vehement pentru că, începînd cu 2013, oficialitățile locale au tăiat zeci de tei din centrul orașului. În locul lor au fost plantați salcîmi japonezi.

Primăria a spus că în acest fel a pus în valoare clădirile din centrul orașului. Gheorghe Nichita i-a numit în mai multe rînduri pe protestatari “cretini” și „isterici”.

Pe numele său, DNA a început urmărirea penală încă din 2006, pentru că i-ar fi acordat omului de afaceri Iulian Dascălu un teren de 12 hectare din centrul Iașiului, la un preț mult subevaluat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS