Victor Ponta a fost trimis în judecată (AUDIO)

 Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.

Alături de Victor Ponta mai sunt judecate alte patru persoane, printre care se numără senatorul Dan Șova și directorul Complexului Energetic Rovinari.

Potrivit Constituției, trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea acestuia din funcție.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele pentru care este cercetat premierul s-ar fi comis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008.

Suspiciunile

Direcția Anticorupție susține că “inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181,439,98 de lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Compania lui Dan Șova și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” au încheiat o convenție de conlucrare pe perioadă nedeterminată în august 2007.

Actualul premier urma să primească lunar 2,000 de euro, sumă majorată la 3,000 în martie 2008.

Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, se spune în comunicatul DNA, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis  17 facturi fiscale în valoare de peste 181,000,000 de lei.

Ar fi vorba de “cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, avînd în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați”.

Mai mult, în perioada unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, “pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”.

DNA susține că Dan Șova și Victor Ponta au întocmit în fals 16 înscrisuri prin care atestau că actualul premier ar fi prestat diferite activități juridice în mai multe cauze ale societății„Șova și asociații” aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy/paste”, spune DNA, și adaugă: “în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte“.

Dan Șova e la rîndul său cercetat, sub control judiciar, pentru că ar fi prejudiciat complexurilor energetice Turceni și Rovinari cu echivalentul a aproape un milion de euro la cursul de schimb al acelei perioade, prin încheierea unor contracte de asistență juridică în care se prevedea plata unui comision de succes.

Sechestru

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Laurenţiu-Dan Ciurel, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni,  şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA pe 5 iunie. Anchetatorii l-au anunţat atunci că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvîrşit în perioada în care a fost avocat.

DNA a pus sechestru asupra mai multor bunuri imobile care aparțin inculpaților.

În cazul premierului, DNA notează că acesta a folosit o parte a banilor obținuți pentru a cumpăra două apartamente situate în București: acestea au revenit în mod gratuit în proprietatea sa în urma lichidării patrimoniului Cabinetului de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Totodată, cabinetul ar fi folosit sumele provenite de la SCA „Șova și Asociații” pentru achitarea unor obligații contractuale și a unor obligații fiscale, iar o parte din aceste sume “au revenit direct inculpatului Ponta Victor-Viorel”.

Consecințe?

“Un prim-ministru trimis în judecată poate afecta imaginea României”, spune Cristian Pârvulescu, președintele de onoare al Asociației Pro Democrația.

În opinia sa, Victor Ponta ar trebui să renunțe la funcția pe care o deține.

Articolul 109 din Constituția României spune că “numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvîrşite în exerciţiul funcţiei lor”.

“Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Victor Ponta a repetat pe întreg parcursul cercetării penale că este nevinovat.

Deși a renunțat la președinția partidului de guvernămînt, PSD, el și-a păstrat totuși postul de la Palatul Victoria.

Ce se întîmplă însă dacă Victor Ponta nu are de gînd să demisioneze din funcția de premier?

Potrivit lui Cristian Pârvulescu, el riscă să rămînă fără sprijin politic în Legislativ și să-și piardă oricum funcția.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS