Confidenţialitate

Vicepremierul Barna, despre atmosfera din coaliţie: Lucrurile nu sunt roz, dar nu sunt nici negre

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marţi, că relaţia de lucru din coaliţie este una “funcţională”.

“Lucrurile nu sunt roz, dar nu sunt nici negre. Sunt lucruri asupra cărora suntem de acord, sunt lucruri asupra cărora dezbatem şi încercăm să găsim soluţii. Nu aş lua şi nici nu o să iau, pentru că am învăţat asta în relativ puţinii ani de politică, declaraţiile din campaniile electorale, aşa cum sunt acum cei doi candidaţi de la PNL, nu trebuie luate foarte în serios din punctul de vedere a ceea ce urmează după. România nu are altă opţiune de guvernare decât această coaliţie USR-PLUS-PNL-UDMR şi pentru anii următori aceasta va fi coaliţia care va guverna această ţară”, a spus liderul USR PLUS, comentând o recentă declaraţie a premierului Florin Cîţu, care a afirmat că, în 2024, PNL va susţine la Primăria Capitalei un candidat liberal.

“Nu există în acest moment nicio discuţie – nici în coaliţie, nici în Guvern – legată de schimbarea de portofolii sau alte subiecte. Avem un protocol foarte clar semnat de cele trei partide. Nu sunt niciun fel de discuţii aici. Vom avea congresele în septembrie. Vom vedea care sunt rezultatele. Mergem mai departe. Stabilitatea Guvernului este o miză foarte importantă pentru România ca să punem la momentul acesta în discuţie orice renunţare, retragere sau alte lucruri”, a adăugat Dan Barna.

Potrivit acestuia, în termen de două săptămâni va fi prezentată o propunere de text în ceea ce priveşte proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, în contextul în care există un blocaj în coaliţie pe acest subiect.

“Pe partea de justiţie s-a convenit în cadrul coaliţiei să fie pusă în dezbatere publică modificarea la Codul penal conform deciziilor Curţii Constituţionale şi sper să reuşim într-un termen relativ scurt să încheiem şi acest subiect. Pe al doilea subiect, privind avertizorii de integritate, s-a convenit ca proiectul de lege deja dezbătut în cadrul coaliţiei să fie transmis şi asociaţiilor – asociaţia comunelor, cea a municipiilor, oraşelor şi a consiliilor judeţene astfel încât să avem şi punctele de vedere ale unei componente importante de beneficiari ai acestei legi, iar la SIIJ s-a mai încercat să găsim câteva zone în care să găsim un compromis prin care această Secţie specială să poată fi desfiinţată. Vom veni probabil în două săptămâni cu o propunere de text prin care sper să găsim o variantă prin care să depăşim acest blocaj real care există în coaliţie. Subiectul SIIJ este unul care de mai multe zile este blocat în cadrul coaliţiei”, a explicat Dan Barna.

“Foarte clar, însă, varianta UDMR, aceea de a nu desfiinţa Secţia specială, ci doar de a o muta la Parchetul General ca o direcţie, nu este susţinută nici de către PNL, nici de către noi. De aceea încercăm să găsim o altă variantă. (…) Trebuie discutate şi la Ministerul Justiţiei”, a conchis vicepremierul.