Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | S-au scumpit alimentele în țările din care le importăm la fel de mult ca în România?

Cât a dat o tură cu bicicleta, președintele Klaus Iohannis le-a făcut ziariștilor care îl așteptau ca din întâmplare un anunț gata să înghețe prețurile la raft. Guverul și Banca Națională – adică doamna Viorica Dăncilă și domnul Mugur Isărescu – sunt chemați la Palatul Cotroceni, la mediere.

De fapt, conflictul PSD cu Banca Națională durează de câteva luni și a fost întreținut mai degrabă de domnul Liviu Dragnea, liderul partidului, rămas fără invitație la mediere. Teoria domnului Dragnea – că prețurile n-au crescut din cauza politicilor PSD, ci a inamicului străin strecurat în paradisul economic numit România – a fost expusă din nou joi seara, într-un interviu la Antena 3.

 „Să vorbim puțin despre cauzele care au dus la creșterile de prețuri, că s-a spus că e din cauza PSD-ului. Creșterea prețurilor la energie – deci nu e din cauza Guvernului. Creșterea prețului barilului de petrol pe piețele internaționale – nu noi am decis creșterea prețului la barilul de petrol. Creșterea prețurilor la produsele agricole importate. Și vreau să vă spun că noi importăm 70% din Uniunea Europeană și constatăm că aici au crescut prețurile la bunurile pe care le importăm. Am constatat că aceste companii cu capital străin, când au văzut că veniturile românilor cresc – și salarii, și pensii – deci a crescut puterea de cumpărare au zis «Hai să mărim și noi prețurile!»”, spune Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM cât de dependenți suntem, în România, de alimentele din import și dacă prețurile lor au crescut, anul trecut, în același ritm cu cele de la noi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dușmanul poporului” nu are încă nume precis, dar ia tot mai des, în discurusl politic al domnului Dragnea, chipul acționarului de corporație care nimicește companiile autohnone și dă peste cap bunele intenții ale guvernului PSD.

Creșterea prețurilor, de pildă, are, în teoria liderului PSD, doar cauze externe. Fără a pune la îndoială creșterea cotației barilului de petrol care a influențat și prețul gazului sau liberalizarea pieței de energie, ne uităm azi mai de aproape la prețurile alimentelor. Și în România, și în țările din care le-am importat în 2017, primul an de guvernare PSD-ALDE.

70% din ce mâncăm vine din Uniunea Europeană, spune domnul Dragnea. Iar cifrele îl contrazic. Întâi de toate, consumul în România (150 de miliarde de euro, conform Comisiei Naționale de Prognoză) a fost anul trecut dublu față de importuri (75,5 miliarde de euro potrivit Buletinului statistic de comerț exterior al Institutului Național de Statistică). Cu ce mai adună de prin curți și vând inclusiv în piețe, românii au încă un ascendent asupra alimentelor aduse din străinătate. Estimată la 20 de miliarde de euro, piața alimentelor a fost anul trecut ocupată de importuri de 7 miliarde de euro din care 6 miliarde au venit din Uniunea Europeană. O treime așadar.

Că ne place sau nu, importăm mult, foarte mult, din Germania, Olanda și Ungaria. Inclusiv alimente. Dar să vedem în datele INS ce anume. Carnea ne vine din Germania, din Ungaria și din Italia. În Germania s-a scumpit anul trecut – față de 2016 – cu aproape 3%. Ungaria și Italia au ținut însă prețurile mai jos. În Ungaria, carnea de pui care ajunge și în România s-a ieftinit cu 15%, arată Institutul de Statistică de la Budapesta. Între timp, în România, prețul a crescut cu 4%, mai mult decât în orice țară din care cumpărăm.

Legumele ajung în supermarket-urile românești mai ales din Olanda, din Polonia și din Germania. În Olanda au fost mai ieftine anul trecut cu aproape 2%. În Germania prețul lor a scăzut chiar cu 6%. S-au scumpit, într-adevăr, în Polonia, cu aproape 5%.

La fructe, pe etichetele din România s-au adăugat aproape 10%. În țările din care sunt aduse s-au scumpit ceva mai puțin – cu 9% în Gercia și cu 6% în Olanda.

În timp ce domnul Dragnea blamează companiile străine care umflă prețurile doar ca să anuleze creșterile de pensii și de salarii, publicația Recorder face o constatare obiectivă: ferma românească de porci la care fiul domniei sale este acționar principal vinde crenwuști unei grădinițe din Alexandria cu 10%  mai scumpi decât acum un an.

Când numără pe degetele unei singure mâini motivele pentru care s-au scumpit alimentele în România, liderul PSD omite majorarea accizei la carburanți și creșterea bruscă a consumului, deci și a cererii pe piață, ca urmare a măririi de salarii și pensii. Exact deciziile guvernelor PSD menționate însă în Rapoartele asupra inflației ale Băncii Naționale.

Prin urmare, afirmația domnului Liviu Dragnea că alimentele s-au scumpit pentru că le importăm din Uniunea Europeană în proporție de 70% și acolo au crescut prețurile este PARȚIAL FALSĂ.