Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Ce li se pregătește primarilor, indemnizații modice sau pensii speciale?

Liviu Dragnea începe azi, oficial, programul de fidelizare a aleșilor locali. Noul Cod Administrativ care își așteaptă votul final în Camera Deputaților politizează, pe față, toate funcțiile publice până la cea de șef de direcție județeană.

În plus, mii de primari, viceprimari și șefi de Consilii Județene, aleși după 1992, ar urma să primească, la pensie, o sumă proporțională cu numărul de luni în care au fost în funcție.

PSD susține, totuși, că nu e vorba de pensii speciale.

Iată argumentele fostului vicepremier Marcel Ciolacu, aflat azi în postura de președinte al Comisiei speciale care a scris Codul Administrativ:

„Nu sunt pensii speciale. Pensii speciale, de exemplu, au toți angajații Parlamentului României. Noi vorbim de indemnizații. Nu sunt niște indemnizații astronomice și nu se acordă unui primar care este în funcție și nu se acordă unui primar sau președinte de Consiliu Județean care a fost condamnat pentru corupție – lucruri foarte bine corectate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă indemnizațiile pregătite pentru aleșii locali sunt, în realitate, indemnizații modice sau pensii speciale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foștii primari și președinți de consilii județene ajunși în Parlament fac lobby pentru câteva mii de aleși locali, să primească, după ce ies la pensie, o bonificație specială. O sumă care să se poată aduna cu ce ar lua oricum de la Casa de Pensii, în funcție de contribuția din salariu.

Ideea, scrisă în diverse forme, a picat de două ori la Curtea Constituțională. Așa că parlamentarii au repus-o în pagină ca să sune diferit, dar să se traducă în același fel. I-au spus „indemnizație pentru limită de vârstă”.

„Nu e o pensie specială!”, avertizează domnul Marcel Ciolacu, bagatelizând-o.  E, în opinia domniei sale, o indemnizație modică incomparabilă, de pildă, cu pensia specială a unui funcționar parlamentar.

Dar să vedem ce este „pensia specială” ca să înțelegem ce intră și ce nu în această categorie. Dincolo de discursul public, legea românească nu știe de „pensie specială”, ci de „pensie de serviciu” – adică 80% din media salariilor primite în ultimul an de muncă, chiar dacă suma depășeșete contribuția de-a lungul timpului la bugetul de pensii.

Astfel de pensii de serviciu au, în România, militarii, polițiștii, aviatorii, diplomații, angajații din Justiție, cei din Parlament și de la Curtea de Conturi. Ce le face „speciale” e tocmai faptul că sunt plătite din două surse – o parte vine din contribuții, deci din bugetul de pensii – , iar diferența de la bugetul de stat, adică din impozitele tuturor.

Or, cumulate, pensia obișnuită a oricărui primar – de la Casa de Pensii –  și această indemnizație plătită direct de la bugetul de statduc exact la formula oricărei pensii speciale.

Iar dacă pensiile diplomaților sau aviatorilor rămân fixe, indexate anual doar cu rata inflației, aleșilor locali ar urma să le crească indemnizația ori de câte ori se mărește salariul minim pe economie în România.

Și dacă am ajuns la sume, haideți să vedem cât ar urma să ia orice fost primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județan după ce face 65 de ani.

Dacă stă trei mandate, primarul celei mai mici comune din România va primi 4377 de lei doar ca bonificație. Suma se adaugă la pensia calculată oricum în funcție de indemnizația mărită succesiv și anul trecut și anul acesta.

Un primar de municipiu poate ajunge la 8208 lei suplimentar, iar un președinte de Consiliu Județean la 9849 de lei, azi.

Cel mai bine plătit primar din România, cel al Capitalei, ar urma să ia câte 3648 de lei pentru fiecare mandat încheiat.

Când domnul Marcel Ciolacu compară indemnizațiile aleșilor locali cu pensiile speciale ale funcționarilor parlamentari și îi dă cu minus, e în eroare.

Pensia medie a unui angajat al Parlamentului e de 3800 de lei, iar jumătate vine din contribuții (așa cum se poate vedea, detaliat, în statisticile Casei Naționale de Pensii Publice). Suplimentul de la bugetul de stat e cu ușurință depășit de viitoarea indemnizație de pensionar a unui fost primar de comună cu două mandate.

Pe scurt, aleșii nu vor avea pensii de serviciu, căci le-o interzice Curtea Constituțională. Indemnizațiile care li se pregătesc, prin Codul Administrativ, îi conduc însă spre unele dintre cele mai mari pensii speciale din România.

Prin urmare, afirmația domnului Marcel Ciolacu că aleșii locali ar urma să ia doar niște indemnizații incomparabile cu pensiile speciale este FALSĂ.