Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | A fost sau nu distrusă industria de soft în România odată cu imperiul Asesoft?

Sebastian Ghiță a fost ani la rând o supraputere în PSD și în România. Cândva deținător al „codurilor” din spatele circuitelor financiare ale statului, tânărul ajuns la 30 de ani imaginea unui imperiu IT a apărut, miercuri seara, redus la statura unui fugar.

Totuși, interviul acordat ziarului „Evenimentul Zilei” a fost difuzat simultan la patru posturi de televiziune, inclusiv cel public. Între tezele lui Sebastian Ghiță – urmărit internațional – apare și aceea că anchetarea sa a distrus IT-ul în România.

„Chiar dacă astăzi v-aș da un milion de surse-cod de la toate programele din România, fără acele companii, fără acele echipe, fără acei arhitecți de sistem care le-au gândit și le-au creat – și sunt multe soft-uri făcute de firmele românești – e greu să le schimbi, e greu să le modifici, e greu să updatezi acele soft-uri. Și de-aia câteodată trebuie să te ducă mintea să nu distrugi firmele românești care au muncit 20 de ani, ci să le ajuți, dacă au o situație mai grea să le susții, să creezi niște programe, să susții această industrie românească de soft. Nu mai e cazul azi, că au distrus-o, spune fostul deputat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM mitul fabricat de Sebastian Ghiță în ultimul an – a fost sau nu distrusă industria românească de software odată cu moartea lentă a grupului Asesoft?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ideea acreditată de Sebastian Ghiță e aceea că statul, pentru care firmele sale au făcut soft-uri vitale, va fi curând într-un blocaj. Nu le va putea înnoi fără a o lua de la zero și a plăti, practic, din nou. Iar Teamnet, Asesoft și sateliții lor au semnat peste 20.000 de contracte cu ministere, agenții guvernamentale și servicii de informații din 2007 încoace, indiferent de guvernare.

Dincolo de “flerul” său și de relațiile pe soclul cărora și-a ridicat afacerea, anii în care Sebastian Ghiță a fost parlamentar, iar Victor Ponta – vechi prieten al său – prim-ministru s-au dovedit cei mai buni pentru companiile imperiul Asesoft.

Industria românească de software nu a stat, totuși, niciodată în firmele controlate de Sebastian Ghiță. Pe o piață de 4 miliarde de euro anual, firmele sale nu au însemnat mai mult de 10% în anii de vârf.

Toate datele oficiale, de la Institutul Național de Statistică și de la Registrul Comerțului, arată că IT-ul a crescut spectaculos în România. De patru ani, a trecut chiar 5% din întregul produs intern brut. E mai mult decât aduce agricultura într-o țară în care un sfert din populație lucrează pământul.

Contribuția în PIB (%)
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Agricultura 8,0 7,4 5,1 6,0 5,8 5,1 5,9 4,2 4,9 4,3 3,7 3,6
IT & C 3,9 4,1 4,5 4,3 4,1 3,8 3,7 4,0 4,9 4,8 5,1 5,3

Sursa: Institutul Național de Statistică

Declinul companiilor lui Sebastian Ghiță a început în 2015. Și Teamnet, și Asesoft, și 2K Telecom sunt azi în insolvență, cu datorii la bănci și afaceri care le-au scăzut chiar de zece ori. Industria locală de software și servicii de IT a crescut însă. De la afaceri de 14,8 miliarde de lei în 2014 firmele înregistrate în România au ajuns la 18,6 miliarde doi ani mai târziu.

Firme active în domeniul serviciilor în tehnologia informației (CAEN2 62 și 63)
Cifra de afaceri Ponderea companiilor cu capital românesc Ponderea companiilor cu capital străin
2014 14,8 mld lei 42% 58%
2015 17,4 mld lei 37% 37%
2016 18,6 mld lei 37% 37%

Sursa: Registrul Comerțului

Afacerile companiilor cu acționari români au câștigat jumătate de miliard în acest timp. E adevărat, soft-urile românești ajung tot mai mult în afara țării. Iar firmele de soft controlate din străinătate sunt în continuare cu un pas înainte. Cu zeci de offshore-uri în spate, e însă greu de spus câte dintre acestea sunt în realitate tot ale unor oameni de afaceri români. Elocvent e chiar exemplul Asesoft , trecută în 2011, scriptic, în dreptul unui offshore cipriot – Minasee Holdings LTD, 99,4% -, dar atribuită de procurori tot lui Sebastian Ghiță.

Până la clarificarea acționariatului real și a oricăror acuzații îndreptate împotriva rețelei de companii la care au ajuns cele mai mari contracte publice din IT, cert e că afirmația lui Sebastian Ghiță cum că industria românească de soft e distrusă după anchetele din ultimii ani este FALSĂ.