Verificări la Ministerul Muncii asupra unui protestatar antiguvernamental

Corpul de control al ministrului Muncii face verificări în cazul pensiei de invaliditate pe care o primește protestatarul antiguvernamental Sandu Matei.

Potrivit instituției, diagnosticul acestuia s-a schimbat între timp.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a publicat recent un document de încadrare în grad de invaliditate a bărbatului, pe care l-a numit „sandilău cu acte-n regulă”.

Darius Vâlcov a șters apoi mesajul și documentul,  dar a revenit cu o comparație între președintele Klaus Iohannis și cancelarul Germaniei naziste, Adolf Hitler.

Sandu Matei a anunțat că îl va da în judecată pe consilierul premierului.

Potrivit Ministerului Muncii, Darius Vâlcov nu ar fi publicat un document medical, ci un act administrativ în vederea emiterii unei decizii de pensionare cu valabilitate de un an (între 2006 și 2007).

Instituția adaugă că orice angajator poate solicita acest act și că el nu are un caracter secret.

Corpul de control verifică însă și unele afirmații făcute de Sandu Matei pe Facebook, pe care spune că le consideră adevărate.

Instituția pornește de la spusele potrivit cărora protestatarul antiguvernamental a trebuit sa fie “tată și mamă” pentru doi copii minori, dar că în prezent boala nu mai este de actualitate.

Ministerul vrea să afle dacă la vremea aceea a fost sesizată Direcția de Protecție a Copilului (adăugînd că acest lucru nu poate avea acum consecințe în ceea ce-l privește pe tată) și de ce Sandu Matei beneficiază în continuare de pensie de invaliditate, dacă diagnosticul s-a modificat.

Controversă

Numeroși politicieni de opoziție, dar și din arcul guvernamental au cerut ca Darius Vâlcov să fie demis din Guvern în urma celor întîmplate.

Premierul Viorica Dăncilă nu s-a pronunțat, însă Liviu Dragnea, liderul PSD, a respins categoric această sugestie.

I-am spus că a fost un gest nefericit, este părerea mea. Faceţi-mi un dosar şi pe părerea asta„, a spus Dragnea.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, s-a declarat ”stupefiat” de comparaţia dintre președintele Iohannis şi Adolf Hitler.

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat în februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Decizia nu este definitivă.

Actualul consilier guvernamental ar fi înlesnit acordarea unor licitaţii de lucrări publice în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, în schimbul a 20% din valoarea sumelor încasate de firma cîștigătoare.

Procurorii au pus sechestru asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465,355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2,558,658 lei, 63,010 lire sterline, 290,334 de euro şi 73,077 de dolari.

De asemenea, ei au poprit sume de 90,000 de dolari, 1,322,950 de lei şi 600,000 de lei. Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600,000 lei care a rămas în contul unei societăţi comerciale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS