Vasile Răducă a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă București

Profesorul Vasile Răducă şi-a depus demisia, miercuri, din funcţia de prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, anunţă Universitatea din Bucureşti.

„Urmează ca decanul facultăţii, prof. Ioan Moldoveanu, să înainteze rectorului Mircea Dumitru nominalizarea prodecanului care va prelua atribuţiile deţinute pînă astăzi de prof. Vasile Răducă”, se afirmă într-un comunicat al Universității.

De altfel, rectorul instituției, Mircea Dumitru, solicitase anterior decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă demiterea şi înlocuirea lui Vasile Răducă din funcţia de prodecan.

Miercuri, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, s-a declarat „oripilată” de afirmaţiile prodecanului Facultăţii de Teologie referitoare la viol şi a afirmat că acesta „nu are ce căuta ca profesor într-o universitate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat, miercuri, că opiniile profesorului Vasile Răducă referitoare la viol nu reprezintă poziţia Patriarhiei Române şi a Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

Cu toate acestea, Vasile Răducă face parte, în continuare, din structurile de conducere ale Bisericii Ortodoxe.

El e, între altele, secretarul Comisiei de Bioetică a Patriarhiei și membru în Consiliul Național Bisericesc.

În cursul zilei de marţi, CNA a sancționat cu somaţie publică postul Radio Trinitas, unde Vasile Răducă a afirmat, între altele, că ”sînt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate”.

”Cînd se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încît celulele germinale, care sunt pe punctul de a se întîlni, să se şi întîlnească şi să fie fertilizat oul”, a spus Răducă.

De asemenea, el ar mai fi spus că, ”în Islam, femeia este considerată o lighioană”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS