Valul de căldură „Lucifer”: Europa la peste 40 de grade Celsius

Valul de căldură care a făcut cel puțin șase victime în România afectează părți mari din întreaga Europă.

Italienii l-au botezat deja Lucifer.

Activitatea din mai multe aeroporturi s-a dat peste cap, iar în unele orașe a apărut un fenomen nou: protestul de stradă la adresa turismului.

Din Kiev pînă la Roma, numeroase persoane au fost surprinse bălăcindu-se în fîntînile publice.

În capitala Italiei, oamenii au sfidat hotărîrea autorităților locale de a majora amenzile aplicate în astfel de situații.

Cel puțin trei italieni au murit din cauza temperaturilor extreme, iar internările în spitale au sporit cu 15%.

La Atena, un tînăr de 24 de ani a fost arestat sub acuzația că ar fi pornit intenționat nu mai puțin de 16 incendii în preajma capitalei Greciei.

Pentru portughezi, situația e familiară – incendiile de vegetație au ucis luna trecută nu mai puțin de 60 de persoane.

Nici cei care-au scăpat de grijile curente nu sunt scutiți de neplăceri: controalele drastice de pe aeroporturi (o consecință a numeroaselor atacuri teroriste de pe continent) au intensificat haosul de pe mai multe aeroporturi.

Turiștii din Barcelona au așteptat cu orele ca să plece înapoi acasă. Angajații aeroporturilor amenință, la rîndul lor, cu grevele.

Pe acest fundal, la numai cîteva săptămîni după ce mii de venețieni au protestat față de turismul în masă, activiștii din Spania au organizat proteste violente.

Bicicletele destinate turiștilor din Barcelona au fost vandalizate; la fel s-a întîmplat cu un autobuz care face turul orașului.

În Palma de Mallorca, circulația mai multor nave de agrement a fost împiedicată, iar proteste s-au organizat și în Valencia ori la San Sebastián.

Valul de căldură începe să aducă aminte de dezastruoasa vară a  lui 2003, cînd temperaturile extreme au provocat în înteaga Europă moartea a nu mai puțin de 15,000 de persoane.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS