USR: Premierul pregătește naționalizarea pensiilor private

Intențiile cabinetului Tudose stîrnesc agitație în rîndurile opoziției.

Premierul Mihai Tudose  detaliat de curînd planurile sale legate de reforma sistemului de pensii.

Sunt trei variante în privinţa pilonului II de pensii: să rămînă lucrurile aşa cum sunt, umbînd doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privaţi ai acelor bani (…), să dimininuăm cota pentru pilonul II în favoarea pilonului I şi varianta a treia, cea de opţional.

Săptămîna viitoare vom avea, cred, simulările complete şi atunci vom lua o decizie„, a afirmat premierul.

Deputatul USR Cristian Seidler consideră că premierul  pregăteşte naţionalizarea pensiilor private şi susține că Mihai Tudose foloseşte împotriva Pilonului II de pensii acelaşi tip de argumente care au fost folosite şi în democraţia ”iliberală şi pro-putinistă” a lui Viktor Orban, în Ungaria.

România este printre puţinele ţări Uniunea Europeană, alături de Marea Britanie şi Letonia, în care comisioanele sunt limitate legal la 2,5% din contribuţia lunară plătită şi la 0,6% pe an din activul net.

Potrivit calculelor APAPR – Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România – în ultimele 12 luni (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net.

În aceeaşi perioadă, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%”, a declarat Seidler.

 

Deputatul USR a mai spus că aceste contribuţii ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul brut, în timp ce ele sunt plafonate momentan la 5,1% şi că, în aceste condiţii, reducerea contribuţiilor la 2,5%, aşa cum are în plan Guvernul Tudose, ar reprezenta practic o înjumătăţire a sumelor pe care contributorii de astăzi le-ar primi ca pensie privată.

Guvernul Tudose se joacă cu interesele românilor pe termen lung şi sacrifică pensia generaţiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual.

Pilonul II e singura şansă de salvare a sistemului public de pensii al cărui deficit depăşeşte deficitul bugetar de 3% din PIB”, a conchis deputatul Seidler.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS