USR București: instanța a anulat toate hotărârile de înființare a Companiilor Municipale

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi să anuleze toate hotărârile de înfiinţare a Companiilor Municipale, anunţă Uniunea Salvaţi România, într-un comunicat.

Soluţia este definitivă.

Ea vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017.

Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei„, se spune în document.

Preşedinta USR Bucureşti, Roxana Wring, consilier municipal şi semnatar al acţiunii în instanţă, a apreciat că aceste companii sunt „un eşec managerial şi financiar de proporţii”.

Este o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată.

Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureşteni, pentru că aceste companii nu vor mai înghiţi sute de milioane de euro aşa cum au făcut-o până acum.

Aceste companii sunt un eşec managerial şi financiar de proporţii pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă„, a declarat Roxana Wring.

Potrivit președintei USR București, primărița capitalei „a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înfiinţate peste noapte (…). Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mare dezastru edilitar şi financiar din Bucureşti din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată şi i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate, nu a ascultat şi a împins oraşul şi banul public într-o groapă de unde vom ieşi foarte greu„, a spus ea.

Ana Ciceală, consilier municipal USR şi semnatar al acţiunii în instanţă, a precizat că în urma acestei decizii banii bucureştenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei.

Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de ‘Tel-Drumuri‘ nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman. Pentru că, dacă instanţa nu ar fi pus stop acestei ilegalităţi în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectaţi la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nici o legătură cu binele şi cu interesul public„.

Răspunsul Gabrielei Firea

Primăria Capitalei a anunţat că va cere opinia unor jurişti pentru a vedea măsurile care se impun, dar a apreciat că anularea hotărârilor nu va produce efecte automate asupra unor societăţi funcţionale.

Aceste companii există în continuare, sunt înfiinţate de acum un an şi câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerţului, iar această anulare nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale. Probabil tot instanţele, în înţelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Bucureștiului.

Conform aceleiaşi surse, soluţia Curţii de Apel Bucureşti este una „cel puţin surprinzătoare, dacă nu şocantă”, în contextul în care până acum Primăria ar fi avut câştig de cauză în alte procese similare şi chiar şi în cazul acestui proces ar fi câştigat la fond.

Am preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există şi în alte oraşe din ţară. Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcţionării oraşului„, continuă Primăria.

Primărița Gabriela Firea s-a declarat convinsă că este vorba de o eroare de interpretare care se va corecta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS