Ursula von der Leyen a fost aleasă preşedinta Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a primit, marţi seară, votul favorabil al Parlamentului European pentru numirea în funcţia de preşedintă a Comisiei Europene.

Au fost 383 de voturi „pentru”, 22 de abţineri şi 327 voturi „împotrivă”.

Un rezultat la limită, așadar: minimul necesar validării este de 374 de voturi.

Într-un scurt discurs susţinut după confirmarea ei de către Parlamentul European, Ursula von der Leyen a spus că munca ei începe din acest moment.

Ea a mai afirmat că obiectivul ei este o Europă unită şi puternică.

Ministru demisionar al apărării în Germania, Ursula von der Leyen va ocupa acest post începînd cu 1 noiembrie 2019.

Ea îi va urma în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker, care s-a aflat timp de un singur mandat în fruntea Comisiei Europene.

Priorități

Ursula von der Leyen a promis marţi, în Parlamentul European, stabilirea unor obiective mai ambiţioase în privinţa schimbărilor climatice.

Provocarea noastră cea mai urgentă este să păstrăm planeta sănătoasă„, a declarat ea în faţa eurodeputaţilor.

În primele 100 de zile de mandat ca preşedintă a Comisiei, ea va propune o legislaţie prin care Europa să devină „primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050„.

Politiciana germană a mai spus că, pe tot parcursul vieţii, a fost ghidată de convingeri europene.

Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi‘, a arătat ea în discursul din Parlamentul European.

Totodată, Ursula von der Leyen s-a angajat că viitoarea Comisie va fi formată dintr-un număr egal de femei şi de bărbaţi.

Reprezentăm jumătate din populaţia noastră. Vrem partea noastră corectă„, a insistat ea.

Cu acelaşi prilej, Ursula von der Leyen s-a angajat să ia măsuri împotriva violenţei asupra femeilor, promiţînd să o includă în lista infracţiunilor specificate în Tratatul UE.

Taxe și imigrație

În acelaşi discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganţii din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute.

Cînd giganţi tehnologici fac profituri uriaşe în Europa, este un lucru bun‘, pentru că Uniunea Europeană este o piaţă deschisă, a spus ea.

Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educaţie, a lucrătorilor noştri calificaţi, a infrastructurii noastre şi a serviciilor noastre sociale (…), nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe‘, a continuat noua președintă a Comisiei Europene.

Pe de altă parte, ea a promis un „nou pact” cu privire la migraţie şi relansarea eforturilor de reformare a sistemului de azil în Uniunea Europeană.

În opinia sa, este nevoie de „empatie şi acţiune hotărîtă”.

Marea Mediterană a devenit „una dintre frontierele cele mai mortale din lume„, a spus candidata germană, amintind „datoria de a salva vieţi” pe mare.

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat „pregătită” pentru o nouă amînare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.

Sînt pregătită pentru o nouă extindere a datei de retragere (a Marii Britanii), dacă va fi necesar mai mult timp dintr-un motiv întemeiat‘, a declarat ea.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS