Ursii si oamenii

Urşii negri au o capacitate uimitoare de vindecare în timp ce hibernează, rănile acestora nelăsând cicatrici sau infecţii, conform unui studiu efectuat de cercetători americani.

Oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă exact modul prin care urşii reuşesc să se vindece în timp ce temperatura corpului, ritmul cardiac şi metabolismul sunt reduse, pentru a aplica metoda şi în cazul medicinei umane.

Cercetătorii îşi doresc ca metoda ‘vindecării încete’ să fie folosită în medicina umană la bătrâni, malnutriţi sau diabetici.

Pentru a testa capacitatea de vindecare a urşilor, au fost urmăriţi 14 dintre urşii cărora le-a fost ataşată o brăţară radio şi care aveau tăieturi pe piele. Din noiembrie, de când ursul a intrat în bârlog, până în martie, cu o lună înainte să iasă, rănile s-au vindecat ‘cu o minimă cicatrice’.

În timpul hibernării, temperatura corpului unui urs negru ajunge la 7 grade Celsius iar ritmul lor cardiac scade serios. La oameni, o temperatură a corpului scăzută sau condiţii care împiedică circulaţia bună a sângelului provoacă mari complicaţii privind vindecarea rănilor.