UNATC: un lector care a criticat conducerea riscă să fie dat afară pentru “lezarea imaginii publice a universității”

Criticul de film Andrei Rus, lector la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), susține că e în pericol să îi fie desfăcut contractul de muncă pentru că a criticat conducerea instituției.

În ultima perioadă, Andrei Rus și Andrei Gorzo, la rîndul său profesor la UNATC, au reclamat public înjumătățirea tirajului revistei Film Menu, realizată de studenții Facultății de Film, și tratamentul la care a fost supus fostul decan al Facultății, Sorin Botoșeneanu.

Domnul Botoșeneanu a demisionat din funcție luna trecută.

(Foto: Festivalul de Film NexT)

Într-un interviu publicat pe pagina de Internet a revistei Film Menu, Sorin Botoșeneanu, Andrei Rus și regizorul Tudor Cristian Jurgiu invocă, între altele, practici precum meditațiile particulare oferite de profesori din cadrul UNATC candidaților la admitere.

Se relatează că ar fi existat cazuri în care unii dintre profesorii meditatori s-au aflat în comisiile de examinare.

Comisia de Etică a UNATC a analizat la începutul săptămînii cele întîmpate.

Andrei Rus anunță, pe un site de socializare, că a fost informat neoficial de către mai mulți colegi că președintele Comisiei, Ștefan Velniciuc, a prezentat o decizie care s-ar încheia prin solicitarea de a-i fi desfăcut contractul de muncă.

Motivele: ar fi  lezat imaginea publică a Universității și pe cea a conducerii.

În cazul în care hotărîrea se confirmă, Andrei Rus are de gînd să o conteste și afirmă că va cere în continuare demisia actualei conduceri a UNATC, pe care o consideră “abuzivă și incapabilă (…) de a acționa pentru ca această instituție să se modernizeze din toate punctele de vedere.”

Homofobie instituționalizată?

Andrei Rus adaugă, pe de altă parte, că unul dintre profesorii din Comisia de Etică l-ar fi acuzat, pe parcursul discuției de luni, de „propagandă homosexuală”, care ar putea afecta imaginea școlii.

Lectorul universitar observă, într-o altă postare pe un site de socializare, că “exprimarea diversității de orientări sexuale este legală în România încă de la începutul anilor 2000” și că “a vorbi despre <<propagandă homosexuală>> e deja o dovadă de gîndire homofobă.”

El continuă prin a acuza mai mulți profesori UNATC de homofobie, rasism, antisemitism și xenofobie.

Într-un răspuns publicat pe aceeași pagină de Internet, Florin Zamfirescu, membru în Senatul Universității, afirmă că problemele reale ale Facultății de Film ar ține de “meditații, admitere, acte întocmite superficial, cheltuieli ilegale, posibile furturi, deontologie.”

Florin Zamfirescu adaugă, de asemenea: “Deci tu ce dorești de fapt? Avem la admitere locuri pentru rromi, dorești sa se anunțe și locuri pentru homosexuali? Nu cred că va fi o problemă, dar… te-ai fi înscris pe acel loc?”

Încercările Europa FM de a lua legătura cu rectorul UNATC, Adrian Titieni, nu au avut deocamdată succes.

Andrei Gorzo: “Nu recunosc legitimitatea” Comisiei de Etică

Criticul Andrei Gorzo anunță că a fost convocat, la rîndul său, la Comisia de Etică pe data de 8 iunie și spune că nu are de gînd să apară în fața acesteia.

Comisia s-ar face vinovată de un viciu de procedură: a fost sesizată pe 27 aprilie, iar potrivit Cartei UNATC “comisia răspunde autorului sesizării în termen de 30 de zile de la primirea sesizării.”

În cazul său, perioada a fost depășită, “deci convocarea mea pentru data de 8 iunie se anulează automat.”

Andrei Gorzo nu recunoaște, de altfel, legitimitatea acestei comisii și califică drept “o mascaradă” audierea lui Andrei Rus. Demersul demonstrează, în opinia sa, “că această comisie nu e altceva decît brațul manevrat de rectorul Titieni întru strivirea disidenților.”

Criticul de film al săptămînalului Dilema Veche mai anunță că se va adresa justiției, “unde Rus și cu mine ne vom recîștiga posturile. După care Adrian Titieni își va pierde funcția.”

Radu Jude: practica meditațiilor e “arhicunoscută”

Într-o scrisoare de solidarizare făcută publică în seara de miercuri, regizorul Radu Jude (cîștigătorul Premiului pentru Regie la Festivalul de Film de la Berlin de anul acesta) afirmă că este un fapt “arhicunoscut de cei care activează în industria de teatru și film din România: profesorii din UNATC fac meditații pe bani grei cu unii candidați, iar apoi fac parte din comisiile de examen de la admitere (unde probele sunt eliminatorii).”

Radu Jude denunță la rîndul său ceea ce numește “o serie de texte antisemite, rasiste, xenofobe și homofobe pe care profesori din conducerea Universității le postau pe Facebook.”

Regizorul notează că, în justiția din România, acest site de socializare este asimilat spațiului public și adaugă că profesorii respectivi sunt Sergiu Anghel, Doru Ana și Florin Zamfirescu.

Radu Jude speră ca UNATC să revină asupra presupusei decizii referitoare la Andrei Rus și ca alți cineaști să se solidarizeze cu acesta. El se teme, însă, că același lucru ar urma să i se întîmple lui Andrei Gorzo, pe care îl numește “cel mai important critic de film din România.”

Realizatorul filmului Aferim încheie prin a face public faptul că a fost invitat oficial de Facultatea de Film să conducă un atelier de regie cu studenții și adaugă: “Într-o instituție unde cineva de calitatea umană și profesională a lui Andrei Rus este supus unor asemenea abuzuri nu am ce căuta.”

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS