Confidenţialitate

Un zâmbet frumos nu are vârstă

Un alt motiv, dar nu mai putin important ca primul, este cel terapeutic, adica alinierea dintilor intr-o pozitie ‘ideala’ si astfel imbunatatirea sanatatii orale. Se stie ca un lucru prost facut atrage dupa el altele. Daca dintii tai nu sunt aliniati corespunzator nu vei putea face o masticatie eficienta si astfel alimentele partial mestecate pot provoca tulburari digestive.

Un alt efect al dintilor malpozitionati sunt aparitia cariilor si a gingivitei, inflamarea si sangerari repetate ale gingiilor.

La ce varsta se poate incepe tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic poate fi facut la orice varsta. Dar o eficienta mai buna si mai rapida este la copiii si adolescentii intre 8 si 14 ani, cand se afla inca in perioada de crestere, iar dintii sunt mai usor de indreptat. O prima vizita la medicul ortodont trebuie facuta la varsta de 5-7 ani.

Iata cateva semne pe care daca parintii le observa la copii trebuie sa consulte un medic ortodont:

  • Pierderea precoce sau tardiva a dintilor temporari (dintii de lapte);
  • Dificultati in mestecarea alimentelor;
  • Respiratie orala (copilul respira pe gura si nu pe nas);
  • Mici dificultati de pronuntie a cuvintelor;
  • Dintii nu sunt situati la locul lor sau sunt malpozitionati(strambi);
  • Dintii de jos ating zona din spatele dintilor de sus;
  • Tendinta de inclestare si frecare a dintilor intre ei;
  • Asimetrie faciala;
  • Dureri si zgomote la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.

Facand un examen precoce ii veti da copilului dumneavoastra sansa unui zambet frumos si sanatos.

In functie de varsta pacientului si timpul scurs de la instalarea anomaliei, tratamentul ortodontic poate varia ca timp de la cateva luni la cativa ani. In mare, exista 2 tipuri de aparate dentare: aparate mobile (placi ortodontice sau aparate functionale) si aparate fixe.. Dupa terminarea tratmentului propriu-zis urmeaza o perioada in care pacientul trebuie sa poarte un aparat de contentie (retainer) care are rolul de mentinere a rezultatului.

Metoda de tratament prin aparate fixe consta in aplicarea unor bracket-uri pe dinti, care pot fi din metal, din plastic sau ceramica, iar miscarile dintilor in pozitia dorita se vor face datorita fortelor exercitate de sarmele aplicate pe bracket-uri. Noile materiale si tehnici de tratament fac ca bracket-urile sa fie mai putin sau deloc vizibile, iar tratamentul mai confortabil si mai eficient.

Pot urma si adultii tratament ortodontic?

Absolut, cu mentiunea ca adultii pot beneficia doar de aparat fix, iar in cazul anomaliilor scheletale-probleme de crestere ale oaselor maxilare- corectarea la adulti se realizeaza in asociere cu chirurgia ortognata.

Exista persoane care au avut nevoie de tratament ortodontic in copilarie dar nu au urmat nici unul si acum au probleme cu dintii, gingiile, probleme digestive sau pur si simplu sunt nemultumiti de zambetul lor. In cazul adultiilor tratamentul poate dura mai mult decat la copii si adolescenti, datorita faptului ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea si au suferit modificari structurale, dar limitele pot fi impuse doar de starea de sanatate a dintilor sau a parodontiului, de aceea un consult de specialitate este esential.

Ca si in cazul celor ce au o sanatate orala foarte buna, igiena orala este foarte importanta si in situatia purtarii unui aparat dentar. Dintii trebuie periati dupa fiecare masa cu o periuta moale si cu pasta de dinti ce contine fluor, iar ata dentara trebuie sa completeze o igiena buna. Bracket-urile au spatii mici unde se pot acumula resturi alimentare si de aceea o igiena insuficienta poate determina aparitia unor pete pe dinti. Trebuie de asemenea facut un detartraj la fiecare 6 luni.

In concluzie, trebuie sa se stie ca purtarea unui aparat ortodontic nu te impiedica sa ai o viata normala, adica nimic din activitatile cotidiene anterioare nu se vor schimba, iar rezultatul obtinut le va oferi pacientilor beneficii atat functionale cat si estetice cu avantaje in viata sociala si in cariera