Laura Codruța Kovesi, validată ca procuror-şef european

Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European a făcut miercuri ultimul pas pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi drept cel dintîi procuror-şef european.

Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de eurodeputaţii români Dacian Cioloş şi Siegfried Mureşan.

„Tocmai am ieşit de la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, în cadrul căreia am făcut ultimul pas pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi drept prima procuroare-şefă europeană.

Am hotărît să validăm numirea doamnei Kovesi ca şefă a Parchetului European, după ce şi Consiliul a convenit să o susţină”, a scris Dacian Cioloş.

„Este un moment important şi simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei şi a corupţiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii şapte ani”, a adăugat liderul grupului Renew Europe din PE.

La rîndul său, eurodeputatul Siegfried Mureşan a scris că decizia de miercuri „a fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie”.

„Începînd de astăzi, noul procuror-şef european se poate apuca de treabă.

Noul Parchet European trebuie să fie funcţional pînă la finalul anului viitor”, a spus Mureşan, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din PE.

Consiliul Uniunii Europene validase luni numirea fostei șefe a Direcției Naționala Anticorupție.

Biroul Procurorului Public European (EPPO) va fi o instituţie independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE.

Vizate sînt fraudele și infracțiunile de corupție de peste 10 milioane de euro.

Pînă în prezent, 22 de state membre s-au alăturat instituției Parchetului Public European.

Cele cinci state care nu participă sînt Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca .

Laura Codruţa Kovesi, în calitate de procuror-şef european, va avea un mandat de şapte ani.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS