Ucraina: atac cibernetic major. Bitdefender: atacul a afectat și România

Ucraina este victima unui atac cibernetic major.

Printre obiectivele afectate se numără cel mai important aeroport din Kiev.

Compania care îl administrează a anunțat că mai multe zboruri vor avea întîrzieri.

Printre societățile care au mai avut de suferit se numără compania petrolieră rusească Rosneft și mai multe bănci ucrainene.

Virusul informatic a oprit și activitățile din mai multe instituții guvernamentale, firme private și magazine cu amănuntul.

Metroul din Kiev ar fi oprit, de asemenea, serviciile de plată cu cardul, iar mai multe lanțuri de benzinării și-au oprit activitatea.

Prim-vicepremierul Ucrainei a făcut publică o fotrografie pe Twitter care pare să sugereze că instituțiile guvernamentale au avut de suferit.

“Pam-pam!”, scrie demnitarul de la Kiev: “A căzut rețeaua la secretariatul Guvernului”.

Compania daneză de shipping (transport de mărfuri pe apă) Maersk a confirmat că sistemele sale IT nu mai funcționează din cauza atacului cibernetic.

Cu sediul în Copenhaga, societatea a transmis că evaluează încă efectele acestuia.

Presa din Spania relatează că mai multe companii multinaționale de pe teritoriul său au suferit, de asemenea, atacuri.

Bitdefender: Atacul a lovit companii și instituții din România

 

Mai multe companii şi instituţii din România şi din alte state din regiune au fost afectate marţi de o nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, transmite între timp producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.

Virusul, potrivit Bitdefender, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită o recompensă.

În luna mai, sute de mii de terminale din companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite  de atacurile de tip ransomware WannaCry şi Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.

 

Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunţat compania.

Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să facă mai multe copii ale datelor de importanţă strategică pentru a evita pierderea acestora.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze în regim de urgenţă sistemul de operare şi toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni şi să evite să folosească versiunile mai vechi ale programelor.

Bitdefender nu menționează care ar fi companiile și instituțiile românești afectate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS