Turcia: opoziția cere ca referendumul constituțional să fie anulat

Partidul Republican al Poporului (CHP), de opoziție, a cerut luni Înaltei Comisii Electorale din Turcia să anuleze rezultatul referendumului care-i acordă puteri vaste preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Bulent Tezcan, vicepreşedintele CHP, a invocat nereguli în desfăşurarea votului.

Există ”doar o singură cale de a pune capăt discuţiilor despre legitimitatea votului, iar aceasta este ca Înalta Comisie Electorală să anuleze votul”, a declarat el.

Decizia fără precedent a oficialităților de a accepta drept valabile buletine de vot care nu poartă ştampila oficială de control a provocat indignarea opoziţiei.

ezcan a declarat că numărarea buletinelor de vot a avut loc iniţial în secret, în mai multe secţii de votare.

El a spus că observatorilor nu li s-a permis să vadă procentele timp de cel puţin o oră şi jumătate, după ce a fost acceptată o plângere a partidului în acest sens.

Vicepreşedintele CHP a precizat că Înalta Comisie Electorală a acceptat buletinele de vot care nu aveau ştampila de control în urma unei plângeri depuse de Partidul Justiţiei şi Dreptăţii , aflat la putere.

”Ea (decizia, n.r.) a fost implementată la momentul la care s-a simţit că voturile «nu» erau în avans faţă de voturile «da»”, a declarat Tezcan.

Prudență

Tabăra ”da” a obţinut 51,37% din voturile exprimate în consultarea de duminică, iar tabăra ”nu” – aproape 49%, potrivit agenţiei proguvernamentale de știri Anadolu.

Şeful Înaltei Comisii Electorale a respins acuzaţiile de fraudă.

Două partide de opoziţie s-au plâns de un număr de nereguli în consultarea de duminică.

Președintele Comisiei Electorale a spus că instituția sa a acceptat buletine de vot neștampilate pentru ca alegătorii cărora li s-au distribuit astfel de documente să nu fie ”victimizaţi”.

El susține că nici unul dintre buletinele de vot declarate valabile nu sunt false sau exprimate fraudulos.

Poziția Germaniei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a îndemnat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan să caute ”un dialog respectuos” cu toate partidele politice, după victoria strânsă a taberei ”da” în referendumul care-i acordă puteri sporite.

Berlinul a declarat că a ”luat act” de rezultatul provizoriu al votului.

În opinia Guvernului federal al Germaniei, „rezultatul strâns arată cât de divizată este societatea turcă”.

Acest lucru înseamnă o mare responsabilitate pentru liderii turci şi pentru preşedintele Erdogan personal”, afirmă Angela Merkel.

Președintele Turciei a purtat o violentă campanie verbală împotriva liderilor din Berlin, după interzicerea unor mitinguri electorale pro-Erdogan în Germania.

Doamna Merkel a mai declarat că aşteaptă primele evaluări ale observatorilor din partea OSCE şi a Consiliului Europei cu privire la desfăşurarea scrutinului.

Aproximativ 63% dintre turcii din Germania au votat în favoarea lui Erdogan la referendum.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS