Tratamentul cu statine duce la depresie

Tratamentul cu statine, medicamente care sunt utilizate pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge, provoacă apariţia a numeroase efecte secundare neplăcute.

Printre acestea, depresie, pierderi de memorie şi disfuncţii sexuale, relatează dailymail.

Peste şase milioane de pacienţi din Marea Britanie, cărora medicii lor le-au prescris tratamentul cu statine, trebuie acum să fie anunţaţi despre cele cinci efecte secundare principale provocate de această clasă de medicamente.

Cele cinci efecte secundare neplăcute sunt: tulburări ale somnului, pierderi de memorie, disfuncţii sexuale, depresie şi o boală rară de plămâni care poate deveni mortală dacă nu este tratată la timp.

Mulţi medici britanici au criticat amânările succesive ale organismului guvernamental din Marea Britanie pentru controlul medicamentelor în luarea unei decizii în legătură cu acest tratament.

Studiul a stabilit că 12% dintre pacienţi au suferit din cauza unor tulburări ale somnului, 11% au suferit de depresie şi 3%, de pierderi de memorie. Un alt studiu a relevat faptul că 12% dintre pacienţii monitorizaţi au suferit din cauza disfuncţiilor erectile.

Foarte rar, statinele pot să conducă la declanşarea pneumopatiilor interstiţiale, care pot să provoace stopuri respiratorii dacă nu sunt tratate la timp.