TIFF 2017: Palmaresul

Trofeul Transilvania, al Festivalului de Film de la Cluj, a fost cîștigat anul acesta de Familia mea fericită/My Happy Family, regizat de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross.

Actrița din rolul principal a fost, de asemenea, premiată pentru interpretarea sa.

Familia mea fericită” se concentrează asupra unei familii (tradiționale) din Georgia, transmitea corespondentul Europa FM la TIFF 2017, Filip Standavid. „Sau mai degrabă asupra mamei, profesoară de literatură trecută de 50 de ani și pasionată de muzică – femeii i-a ajuns până-n gît locuitul la grămadă alături de soțul absent, de copiii destul de mari ca să nu mai aibă nevoie de dădăceală și de părinții posesori – amândoi – ai centurii negre la cicăleală și șantaj sentimental. Așa că își ia catrafusele și pleacă: o mult întîrziată declarație de independență care provoacă reuniuni anxioase de familie, neînțelegeri cu duiumul și două-trei ciocniri de un comic irezistibil.

Realizat pe-ndelete și permițîndu-și vreo cîteva mici ocoluri și răgazuri (momentele muzicale, extraordinare de-a dreptul, suspendă nițel narațiunea și lasă timp contemplației), Familia mea fericită se dezvăluie treptat, portretizează cu mînă sigură și observă fără ură și părtinire cum ne putem chinui reciproc – din dragoste, cu cele mai bune intenții”.

Premiul Publicului și Premiul pentru Cea mai bună regie i-au fost acordate regizorului islandez Guðmundur Arnar Guðmundsson, realizatorul lungmetrajului Piatră pe inimă/Heartstone.

Premiul Special al Juriului ajunge anul acesta la Francis Lee, regizorul Tărîmului binecuvântat (God’s Own Country): în centrul acestuia se află un cuplu format dintre un român și un englez, la o fermă din nordul Marii Britanii.

Filmul e prezentat drept un soi de ”Brokeback Mountain” al cărui prim punct de atracție pentru publicul local este povestea conaționalului plecat la muncă în străinătate.

O mențiune specială a Juriului a fost acordată filmului Gloria/Slava, regizat de Kristina Grozeva și Petar Valchanov.

Acesta se concentrează asupra unui acar de la căile ferate bulgare a cărui viață e dată peste cap în momentul în care găsește pe șine o sumă imensă de bani, pe care alege să o predea autorităților.

„Deghizat în comedioară balcanică de situație cu unele momente de slapstick, Gloria se dovedește atașant fără să cerșească atenție și polemic fără să se țină, grav și meditativ, de falcă”, spunea Filip Standavid despre filmul bulgăresc din competiția TIFF-ului: „Tzanko este acel Acar Petrov de găsit pretutindeni în regiune în a cărui cîrcă vor călători mereu și funcționarii cu spoială europeană, și ziariștii preocupați de ei înșiși și de nimeni altcineva,și demnitarii corupți, și oamenii simpli care mai scot și ei un ban înșelînd statul pe ici, pe colo”.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea „lungmetraj” a fost adjudecat de Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude.

La categoria „scurtmetraj” a cîștigat Scris/Nescris, de Adrian Silișteanu.

Premiul pentru debut l-au cîștigat Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, realizatorii filmului Ultimul căldărar.

Premiul Publicului pentru filmul cel mai popular din secțiunea Zilele Filmului Românesc a ajuns anul acesta la Andrei Dăscălescu, realizatorul documentarului Planeta Petrila.

Andrei Dăscălescu își îndreaptă tandra și foarte alerta privire din Constantin și Elena (2009) asupra celor cîteva zeci de mineri care mai rămăseseră angajați la exploatarea din orașul hunedorean, în așteptarea închiderii, și a artistului plastic (și fostului amploaiat, la rîndul său, al minei Petrila) Ion Barbu.

„Artă pop pe zidurile unui complex industrial în curs de demolare, festival național de teatru <<subteran>>, memorabile proteste, la limita dintre activism și teatru stradal, de un haz cumplit și de o tristețe așijderea”, trnasmitea corespondentul nostru: „Planeta Petrila e fotografia intens colorată a unui moment de incertitudine, atenuată doar de licărul unei speranțe: s-ar putea și altfel”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS