Theresa May, premierul Marii Britanii, își păstrează funcția – VIDEO

Premierul britanic, Theresa May, a cîştigat miercuri noaptea votul de încredere din partea Partidului Conservator.

Votul s-a desfăşurat la iniţiativa parlamentarilor care resping acordul negociat cu Bruxelles-ul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Liderul conservator a primit sprijinul a 200 de parlamentari, iar 117 au votat împotriva ei, a declarat Graham Brady, un oficial al partidului.

Altfel spus, 63% dintre colegii săi din Camera Comunelor i-au fost alături, în timp ce 37% ar fi vrut ca premierul să plece.

Această victorie înseamnă că partidul nu va mai putea să încerce să o demită pe doamna May timp de un an.

Ce urmează?

Într-un discurs ținut la reședința oficială din Downing Street, doamna May a promis că va obține „Brexitul pentru care s-au pronunțat alegătorii”.

Premierul a adăugat însă că înțelege și preocupările contestatarilor săi.

A fost o zi lungă și grea, dar mă bucur că am obținut încrederea colegilor. Deși le sunt recunoscătoare, un număr semnificativ se pronunță împotriva mea, și am ascultat ceea ce au de spus.

În urma votului, trebuie să ne asumăm răspunderea și să obținem Brexitul pentru care oamenii au votat și să construim un viitor mai bun pentru țara noastră: să respectăm votul popular, să recîștigăm controlul asupra finanțelor, granițelor și legislației noastre.

Acel tip de Brexit care protejează locurile de muncă, siguranța publică și unitatea Regatului.

Începutul trebuie să fie făcut de parlamentarii din toate partidele, uniți și acționînd pentru interesul național„, a spus Theresa May.

Rebelii din Partidul Conservator se tem că Regatul Unit va rămîne în uniunea vamală, că nu va putea să încheie acorduri comerciale bilaterale și că statutul Irlandei de Nord va fi unul mai avantajos decît cel al Scoției, Angliei și Țării Galilor.

În baza înțelegerii convenite de Guvernul May cu Bruxelles-ul, controalele la granița dintre Irlanda de Nord (parte a Marii Britanii) și Republica Irlanda (membră a Uniunii Europene) nu vor fi reintroduse pentru o vreme.

Partidul Conservator rămîne extrem de divizat în ceea ce privește Brexitul, iar Theresa May va avea un test foarte important de susținut în Parlament, care trebuie să aprobe înțelegerea.

Săptămîna aceasta, cabinetul de la Londra a amînat un vot în Camera Comunelor asupra documentului, de teamă ca el să nu fie respins.

Anterior, Curtea de Justiție a Uniunii Europene stabilise că Regatul Unit poate renunța în mod unilateral la procesul de ieșire a țării din Uniunea Europeană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS