Theresa May, noul premier al Marii Britanii, promite să lucreze „pentru binele tuturor”

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Theresa May, a promis în cel dintîi discurs al său în această calitate, să edifice o țară care funcționează în beneficiul tuturor, nu numai al “cîtorva privilegiați”.

La scurt timp după ce și-a preluat mandatul, fostul ministru de Interne a vorbit despre importanța menținerii Regatului Unit și s-a adresat direct familiilor din clasa muncitoare:

Numele complet al partidului meu este Partidul Conservator și Unionist – credem, adică, în prețioasa legătură dintre Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Știu că munciți întruna și cu toate puterile și știu că, totuși, viața poate fi foarte grea.

Guvernul meu nu va sluji interesele cîtorva privilegiați, ci pe ale voastre.

Vom face tot ce putem ca să vă oferim mai multă putere asupra propriilor vieți”, a spus ea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A doua femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii (după Margaret Thatcher), Theresa May va trebui să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

În baza acestuia, țara va ieși din Uniunea Europeană, așa cum s-a stabilit la referendumul de pe 23 iunie.

„Trăim un moment istoric important și ne așteaptă schimbări mari”, a declarat Theresa May, care a adăugat însă că, „odată ieșiți din Uniunea Europeană, ne vom crea un nou rol – curajos și pozitiv – în lume. Aceasta va fi misiunea Guvernului pe care o să-l conduc, iar împreună vom construi o Mare Britanie mai bună”.

Comisarul european pentru Afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, îi ceruse anterior Theresei May să grăbească procesul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În acest fel, s-ar evita prelungirea efectelor economice negative ale așa-numitului Brexit.

Partidul Conservator s-a mișcat repede. Se presupunea că David Cameron o să fie înlocuit în septembrie și suntem abia în iulie, așa că de ce să mai pierdem două luni?” a spus comisarul european.

Cu doar cîteva ore înainte, cancelarul Germaniei, Angela Merkel  i-a cerut  Theresei May să clarifice „rapid” ce fel de relație își dorește cu Uniunea Europenă.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS