Theresa May devine miercuri premierul Marii Britanii (AUDIO)

Theresa May va deveni noul premier al Marii Britanii în seara de miercuri.

La acea dată, David Cameron își va oficializa demisia.

Singura contracandidată a Theresei May din Partidul Conservator, Andrea Leadsom, a anunțat astăzi că se retrage.

David Cameron a hotărît să demisioneze în urma referendumului pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană:

“Sunt încîntat că nu vom avea parte de o campanie prelungită pentru conducerea Partidului Conservator – cred că Andrea Leadsom a luat hotărîrea corectă”, a spus  premierul demisionar.

David Cameron a mai observat că “e clar că Theresa May are susținerea majorității parlamentarilor conservatori. Sunt de asemenea încîntat că Theresa May va fi viitorul prim-ministru: e puternică, e competentă și e foarte calificată să conducă țara. O susțin întrutotul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Theresa May, actualul ministru de interne, va deveni astfel a doua femeie premier din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher.

Ea va trebui să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cel în baza căruia țara poate ieși din Uniune.

În vîrstă de 59 de ani, doamna May a susţinut rămînerea în UE la referendumul de pe 23 iunie.

Ea a subliniat însă în repetate rînduri, după anunţarea rezultatelor, că „Brexit înseamnă Brexit” şi că nu poate fi organizat un al doilea referendum.

În calitate de premier, mă voi asigura că vom ieşi din Uniunea Europeană”, a spus ea.

O a doua “Doamnă de fier”?

Singura fiică a unui vicar din Eastbourne, Theresa May s-a născut în 1956 şi a studiat geografia la celebra universitate Oxford.

După absolvire, însă, a început o carieră în finanţe, mai întîi la Banca Angliei.

A intrat în politică la mijlocul anilor ’80 și a obţinut un mandat în Parlament abia în 1997, ca membru al opoziţiei.

După aceea, însă, a primit portofolii importante în Guvernul conservator din umbră, precum funcţia de ministru al educaţiei şi al muncii şi pensiilor.

În plus, a devenit lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor.

După alegerile din 2010, în urma cărora Partidul Conservator a făcut o alianţă cu liberali-democrații, May a devenit ministru de interne – a patra femeie care a condus unul dintre cele patru ministere de bază ale statului.

În mandatul său de şase ani şi-a construit o reputaţie de politician dur, dispus să îşi facă duşmani pentru a implementa politicile în care crede.

S-a pronunţat în repetate rînduri împotriva Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Deşi a ocupat un rol central în cabinet, ea a păstrat distanţa din punct de vedere politic de nucleul puterii, format din David Cameron şi ministrul de finanţe, George Osborne.

În campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru rămînerea în UE.

Ea a preferat, însă, să nu se implice foarte activ: nu a participat la mitinguri şi întîlniri cu alegătorii, a rostit numai cîteva discursuri şi a criticat multe practici și instituții europene. T

 

Săptămîna trecută, fostul ministru de finanţe Ken Clarke s-a pronunțat asupra calităților sale: „Theresa este o femeie al naibii de dificilă, dar noi am lucrat cu Margaret Thatcher”, i-a spus Clarke unui coleg de partid, într-o discuţie surprinsă accidental de jurnalişti.

Răspunsul Theresei May a fost o nouă dovadă a experienţei şi ambiţiei sale. „Ken Clarke consideră că sunt o femeie a naibii de dificilă. Următoarea persoană care va afla acest lucru va fi (preşedintele Comisiei Europepene – n.r.) Jean-Claude Juncker”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS