Textul moțiunii de cenzură e gata. Titlul ei: “România nu poate fi confiscată”

PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care poartă titlul ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui.

Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care – spune documentul – au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”.

Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, iar cei trei sunt acuzați de dispreţ faţă de regulile funcţionării instituţiilor.

Iniţiatorii susţin chiar că nu ar fi vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.

Vot cu vot

Între timp, deputatul PMP de Covasna Octavian Goga şi-a depus demisia din grupul parlamentar al formațiunii – el va activa în cadrul grupului PSD.

Demisia lui Octavian Goga are loc în contextul în care formațiunea lui Liviu Dragnea poartă negocieri cu parlamentarii de la toate partidele pentru a obţine susţinerea lor la votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

De altfel, formațiunea lui Liviu Dragnea poartă negocieri cu parlamentarii de la toate partidele pentru a obţine susţinerea lor.

Strategia a fost confirmată de senatorul PSD Niculae Bădălău, președintele executiv al partidului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europarlamentarul socialist Cătălin Ivan susţine, pe de altă parte, că demnitarii PSD sunt “luaţi unul cîte unul” şi ameninţaţi şi constrînşi să voteze moţiunea de cenzură.

De asemenea, li s-ar oferi “tot felul de favoruri, cum i s-au oferit şi lui Sorin Grindeanu”.

Sunt mai mulţi, nu doar 15 parlamentari. Sunt şi indecişi. Un parlamentar indecis mai degrabă va vota împotriva moţiunii, dacă Lviu Dragnea n-a reuşit să-i convingă în atîţia ani de zile. Deci au înclinaţia mai degrabă să voteze împotriva moţiunii.

Vor fi discuţii în continuare şi cu cei indecişi şi cu cei care sunt 100% convinşi să voteze împotriva moţiunii. Dar sunt mulţi cei care nu vor vota moţiunea”, a afirmat Cătălin Ivan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opoziție, Uniunea Salvați România a stabilit că, în principiu, parlamentarii săi nu vor participa la ședința plenului de miercuri.

Totuși, pînă atunci lucrurile se pot schimba, susțin Mihai Goțiu și Cristian Ghica, doi dintre senatorii USR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS