Tensiune în Turcia: doi soldați au fost uciși într-un atac cu mașină-capcană

Doi soldați turci au fost uciși în sud-estul țării, iar alți patru – răniți, într-un atac cu mașină-capcană asupra unui convoi militar.

Explozia s-a produs în regiunea Diarbakîr.

Nici o grupare nu a revendicat deocamdată atacul, dar militanții kurzi amenințaseră că vor rupe un armistițiu cu Guvernul de la Ankara în vigoare de aproximativ doi ani.

În ultimele zile, armata turcă a bombardat poziții ale rebelilor kurzi din nordul Irakului, dar și pe cele ale grupării teroriste Statul Islamic.

Pe seama acesteia a fost pus un atentat comis în orașul Suruci și soldat cu 32 de victime.

La rîndul său, aripa armată a Partidului Muncitorilor din Kurdistan a revendicat asasinarea a doi ofițeri de poliție, într-un oraș de la granița cu Siria.

Partidul Muncitorilor, organizație scoasă în afara legii, militează pentru crearea unui stat independent al kurzilor, în nordul Irakului și în estul Turciei.

Conflictul cu oficialitățile a durat zeci de ani și a dus la moartea a peste 40 de mii de oameni.

Statele Unite au îndemnat la calm, dar au insistat că statul turc are dreptul la autoapărare.

Washingtonul se găsește într-o poziție ingrată: după o foarte lungă perioadă de ezitări, Turcia a permis avioanelor americane să folosească baza aeriană de la Incirlik pentru raiduri asupra pozițiilor Statului Islamic.

Criticii puterii de la Ankara susțin că Guvernul și președintele Recep Tayip Erdogan s-ar folosi de campania internațională împotriva Statului Islamic pentru a-și regla conturile cu militanții kurzi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS