Confidenţialitate

Tătaru: Urmează ca, în primul trimestru al anului viitor, să beneficiem de un prim vaccin anti-COVID

Ministrul Sănătăţii susține că România ar putea beneficia de un vaccin împotriva COVID-19 în primul trimestru al anului viitor.

Până atunci, populația trebuie să respecte regulile sanitare.

”Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractarea cu 6 firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca, în primul trimestru al anului viitor, să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri seara, la Digi 24.

”Această pandemie poate fi trecută doar cu respectarea unor reguli. Nu putem  să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau având un vaccin. Nu ştiu dacă ne permitem să trecem prin boală, în acest moment, forţat… Atunci, vom aplica acele reguli şi măsuri care ne-au făcut ca, până acum, să gestionăm destul de bine această pandemie”, a insistat șeful Sănătății.

”Studiul de prevalenţă continuă într-un ritm mai scăzut. Procentul era de 3,86 la ultimele studii şi ultimele calcule făcute, după primele 12.900 de probe de ser prelevate”, a adăugat Nelu Tătaru.

Ziua de miercuri a consemnat un nou record regativ de infecții în România, anume peste 1.700 de îmbolnăviri. COVID-19 a mai răpus alți 49 de pacienți, iar numărul celor de la Terapie Intensivă a urcat la 471, între care un copil de doar 8 ani, având plămânii foarte afectați. Băiatul primește îngrijire la Spitalului Gomoiu din București.

Ministrul Sănătăţii a explicat că actuala situație epidemică este rezultatul unei luni cu reveniri din concedii şi aglomerarea mijloacelor de transport în comun. Nerespectarea regulilor, a mai avertizat Nelu Tătaru, ar putea spori și mai mult numărul de cazuri.

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția că eliminarea treptată a multor restricții va crea “un context sensibil” odată cu venirea sezonului rece. Potrivit șefului statului, nu ne putem permite ca sistemul sanitar să gestioneze o dublă epidemie, de gripă sezonieră și de COVID-19. Totuși, nu se pune problema amânării alegerilor locale.