Sursa „Documentelor Panama”: „E vorba de corupție generalizată”

Sursa Documentelor Panama, cea mai mare scurgere de informații din istorie, a intervenit personal în dezbaterea pe care a provocat-o.

Actele firmei de avocatură Mossack Fonseca pe care așa-numitul whistleblower (avertizor de integritate, n.r) le-a făcut publice dovedesc amploarea fenomenului global al ascunderii profiturilor în paradisuri fiscale.

Identitatea și sexul sursei Documentelor Panama rămîn necunoscute.

Însă respectiva sursă dezminte speculațiile potrivit cărora ar lucra pentru vreun serviciu secret.

Ca să fie limpede: nu lucrez în vreo instituție guvernamentală sau în vreun serviciu secret, direct sau în calitate de colaborator, și nu am făcut-o niciodată„.

În opinia sa, dezvăluirile au provocat o „dezbatere globală încurajatoare„, dar prea puține măsuri concrete.

„Firmele de tip offshore sunt foarte des asociate cu evaziunea fiscală, dar Panama Papers arată, dincolo de orice îndoială, că aceste firme pot fi și sunt folosite de criminali”.

Ramón Fonseca și Jürgen Mossack ar vrea ca noi să credem că firmele offshore pe care le-au înființat sunt precum mașinile, un simplu produs oferit doritorilor.

Diferența este că vînzătorii de mașini nu scriu legile”.

Summit anticorupție

Cu puțin înaintea unei reuniuni anticorupție organizate la Londra de premierul Marii Britanii, David Cameron, avertizorul de integritate condamnă Partidul Conservator al premierului: practicile conservatorilor, „care și-au ascuns propriile afaceri intermediate de companii offshore„, sunt calificate drept „nerușinate„.

David Cameron a recunoscut luna trecută că deținea acțiuni la un fond de investiții înregistrat de tatăl său într-un paradis fiscal.

Documentele Panama au fost publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație și de publicații precum Süddeutsche Zeitung sau The Guardian.

La investigația propriu-zisă au luat parte mai bine de 100 de organizații media din 83 de țări. Munca lor a durat un an.

Însă numeroase alte instituții de presă au refuzat să colaboreze.

Multe dintre rețelele de știri sunt o caricatură palidă a ceea ce le definea odinioară.

Miliardarii au preluat publicațiile și le-au transformat în noul lor hobby, limitînd publicarea subiectelor serioase despre cei bogați și puternici.

Consecința imediată a fost că jurnaliștii de investigație lucrează fără fonduri„.

„Corupție generalizată”

Sursa Panama Papers adaugă că, în fața unui fenomen de o asemenea amploare, băncile, autoritățile fiscale și sistemele judiciare din toată lumea „au eșuat„.

Au fost luate decizii care i-au menajat pe cei bogați, dar care au pus presiune pe cetățenii din clasele de mijloc și pe cei cu venituri mici.

Judecătorii s-au lăsat convinși de argumentele celor bogați, ai căror avocați, și nu doar cei de la Mossack Fonseca, sunt foarte pricepuți în a apăra și specula litera legii, în timp ce fac tot posibilul să-i omoare spiritul„.

Sursa face și o serie de propuneri: în opinia sa, în Uniunea Europeană accesul la fiecare registru al companiilor trebuie să fie gratuit și să conțină informații despre beneficiarii reali ai companiilor.

Evaziunea fiscală nu poate fi oprită atîta timp cît  politicienii cer bani chiar de la elitele financiare, care au cel mai mare interes să evite plata taxelor„.

Sursa Panama Papers vorbește, de asemenea, despre „prăpastia dintre săraci și bogați”, pe care o consideră „una dintre principalele caracteristici ale epocii noastre”.

Documentele făcute publice anul acesta oferă, în opinia sa, o explicație „atotcuprinzătoare” a acestei stări de fapt: „E vorba de corupție masivă, generalizată„.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS