Summitul NATO din Varșovia: brigadă multinațională în România, sub comandă locală (AUDIO)

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat vineri că Alianţa a ajuns la un consens cu privire la întărirea prezenţei militare pe flancul sudic.

O brigadă multinațională va fi trimisă pe teritoriul României, sub comanda directă a generalilor români.

Inițial, brigada se va baza  pe trupele române şi bulgare.

Secretarul General al NATO a explicat că experţii români vor fi consultaţi pentru realizarea unor planuri eficiente de apărare pentru spaţiul aerian şi cel maritim din zona Mării Negre.

Bucureștiul nu a avut însă succes cu propunerea ca NATO să creeze o structură navală permanentă în Marea Neagră.

România, Bulgaria şi Turcia purtaseră discuţii pe tema creării unui grup naval comun al Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră.

Flancul estic

Brigăzile multinaţionale de pe flancul estic vor fi desfăşurate în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Potrivit planurilor aprobate de aliaţi, brigada multinaţională din Estonia va fi sub comanda Marii Britanii, cea din Letonia va fi condusă de Canada, brigada multinaţională din Lituania va fi sub comanda Germaniei, iar cea din Polonia va fi condusă de Statele Unite.

Aceste batalioane vor fi robuste şi multinaţionale. Prezenţa lor va transmite clar că orice atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii alianţe. În timp ce ne întărim forţa de descurajare a agresiunilor şi apărarea, vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Rusia. Rusia nu poate şi nu ar trebui să fie izolată”, a declarat Jens Stoltenberg.

Brigăzile multinaţionale de pe flancul estic vor fi desfăşurate la începutul anului viitor, iar prezenţa militară va rămîne în cele patru state atît timp cât este necesar.

Trimisul special Europa FM la summitul de la Varșovia, Anca Grădinaru, transmite că luna viitoare va avea loc un nou Consiliu NATO-Rusia.

Singura speranță a României de a obține certitudinea unei securități sporite – pe apă și în aer – la Marea Neagră” este viitoarea reuniune a miniștrilor apărării din statele NATO. Aceasta va avea loc în luna octombrie“, spune Anca Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS