Confidenţialitate

Studiu: Rusia, văzută drept un stat inamic de majoritatea românilor, iar războiul din Ucraina este o problemă critică

Federația Rusă este văzută de majoritatea românilor ca un stat inamic iar războiul declanșat de Rusia în Ucraina este considerat o problemă critică la adresa țării noastre.

Sunt datele unei cercetări realizate luna aceasta care mai arată și că președintele Klaus Iohannis nu se bucură de respect din partea liderilor țărilor occidentale.

64% dintre cei care au răspuns chestionarului Avangarde cred că Rusia este un stat inamic, în timp ce 18% văd în Rusia un stat competitor.

Republica Moldova este considerată stat prieten, alături de Germania, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Spania sau Ucraina.

Cercetarea arată și că 55% dintre români sunt nemulțumiți de poziția pe care România o ocupă în lume, iar 45% consideră că țara noastră este văzută mai degrabă negativ de țările occidentale.

24% din cei intervievați sunt de părere că președintele Klaus Iohannis este respectat de liderii occidentali, în timp ce 37% cred contrariul.

Statele Unite ale Americii sunt considerate cea mai mare putere economică a lumii, urmate în clasament de China, Japonia, Rusia și India. Tot SUA sunt considerate și cea mai mare putere militară a lumii, urmate de China și Rusia.

Studiul a fost realizat între 10 și 18 mai pe un eșantion de 880 de persoane și are o marjă de eroare de 3,3% pentru un nivel de încredere de 95%.

Foto: Shutterstock