Confidenţialitate

STUDIU EFSA: Cel puțin 10 nitrozamine au fost detectate în alimentele pentru consum zilnic | AUDIO

Cel puţin zece nitrozamine – compuși periculoși pentru sănătate – au fost detectate în alimentele pentru consum zilnic – arată un studiu publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). Nitrozaminele se pot forma în timpul preparării şi procesării produselor alimentare, iar potrivit evaluării specialiștilor, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei Uniunii Europene, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În total, cel puţin zece nitrozamine prezente în alimente sunt cancerigene – adică pot provoca apariţia cancerului – şi genotoxice – pot afecta ADN-ul – concluzionează autorii studiului.

Pe baza studiilor pe animale, aceștia au considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii.

Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produsele din carne. Compușii au mai fost găsiți în cacao, bere şi alte băuturi alcoolice, în legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate.

Echilibrarea regimului alimentar prin consumul unei varietăţi mai mari de alimente ar putea ajuta la reducerea aportului de nitrozamine, recomandă Agenția Europeana pentru Siguranţa Alimentelor, al cărei studiu va fi prezentat Comisiei Europene care va examina, împreună cu autorităţile naţionale, măsurile necesare pentru gestionarea riscurilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 30% dintre participanții la un studiu spun că beau, de obicei, apă plată îmbuteliată | AUDIO