Statul la birou, risc de cancer la prostată

Statul la birou sporeşte riscul de declanşare a cancerului de prostată, arată un studiu realizat de o serie de cercetători suedezi.

La polul opus se află bărbaţii care au slujbe active, aceştia fiind supuşi într-o măsură mai mică riscului de a suferi de cancer.

Studiul a descoperit că bărbaţii care îşi petrec cea mai mare parte a vieţii pe scaun, în faţă biroului, sunt cu 30% mai predispuşi să se îmbolnăvească de cancer la prostată, comparativ cu bărbaţii care au joburi foarte active.

Analizând stilurile de viaţă a 45.000 de bărbaţi cu vârstele cuprinse între 45 şi 79 de ani, cercetătorii suedezi au descoperit că bărbaţii ale căror profesii implică activităţi fizice intense sunt cu 28% mai puţin predispuşi să sufere de cancer la prostată.

În schimb, bărbaţii care îşi petrec jumătate din timpul de lucru stând în faţă biroului sunt cu 20% mai puţin predispuşi în faţă riscului de îmbolnăvire, comparativ cu bărbaţii care rămân aşezaţi pe scaun pe întreagă durată a unei zile de muncă.

Alte forme de exerciţii fizice au un impact major asupra acestui risc de îmbolnăvire. Bărbaţii care practică mersul pe jos sau ciclismul amator timp de o oră pe zi beneficiază de un risc de îmbolnăvire cu 14% mai mic, comparativ cu cei care merg pe jos sau pedalează mai puţin de 40 de minute pe zi.